Foto: Guliver/Dmitry Golubovich

‘AMERIKANCI SU POTPUNO POLUDJELI!’ Medvedev o padu drona: ‘To su ruske teritorijalne vode, prekršili su Ugovor o otvorenom nebu!’

Autor: I.G.

Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik Rusije i trenutni drugi čovjek u ruskom vijeću za sigurnost, iznio je svoje mišljenje o nedavnom padu američkog bespilotnog zrakoplova putem društvene mreže Telegram.

Medvedev je istaknuo da ne postoji međunarodna konvencija koja regulira ovo pitanje te da Čikaška konvencija iz 1944. i drugi međunarodni dokumenti ne obrađuju ova pitanja. Medvedev je također podsjetio da su Amerikanci prekršili Ugovor o otvorenom nebu koji je davao pravo vojnim inspekcijama.

Medvedev je napomenuo da se domaće zakonodavstvo tek formira, no Zračni kodeksi koriste izraze “zabranjene zone” i “ograničene zone”, te se sukladno članku 15 VK utvrđuju zabranjene zone, opasne zone (područja poligona, miniranja i slično), zone ograničenja letova zrakoplova i drugi elementi strukture zračnog prostora koji se uspostavljaju za obavljanje djelatnosti u zračnom prostoru.

“Ovo radi vlada, a dronovi se također moraju pridržavati ovih pravila, posebice u razdoblju neprijateljstava, što je poznato svim korisnicima zračnog prostora”, rekao je. Naglasio je i kako je dio teritorija na kojem se dogodio pad američkog drona dio ruske teritorijalne vode i na njega se proteže ruski suverenitet.

Medvedev smatra da nisu u pravu. “Jednostavno govoreći, Amerikanci su potpuno poludjeli”

Unatoč tome, rekao je da je nužno održavati vojne kontakte s Amerikancima, posebice nakon izjava senatora Grahama koji je kazao da je nužno obarati ruske avione. Medvedev je dodao da se zračne nesreće s dronovima ponekad događaju, no treba imati na umu da su oni dio teritorija na koji se proteže suverenitet Rusije.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.