Foto: Defense.gov

AMERIKANCI STALI NA PREDJSEDNIKOVU STRANU: Evo što kažu o ponudi koju Banožić ‘ignorira’!

Autor: Daniel Radman

U svojim tiradama na račun Ministra obrane Marija Banožića predsjednik Zoran Milanović nerijetko je spočitavao nezainteresiranost MORH-a oko nabave američkih oklopnih vozila Bradley. Milanović je u više navrata izjavio kako je nabava borbenog vozila bila planirana, ali se – tvrdi on – od nje odustalo bez obrazloženja.

U priču se sada uključio i SAD, odnosno američko veleposlanstvo iz kojeg je stiglo priopćenje upućeno hrvatskoj javnosti.

“Oklopna vozila Bradley M2A2 koja se trenutno nude Hrvatskoj predstavljaju oružani sustav provjeren u borbi. SAD trenutno upotrebljava više od 2,000 Bradley vozila, koje koriste aktivne postrojbe američke kopnene vojske te Nacionalna garda. Od 2,000 Bradley vozila kojima raspolaže SAD, više od 500 su ista vozila kakva se nude Hrvatskoj.


Hrvatskoj se nudi 84 Bradleya

84 Bradleya koji se nude Hrvatskoj su isti model kakvog koristi Nacionalna garda Minnesote, koja već 25 godina surađuje s hrvatskim oružanim snagama kroz State Partnership Program (SPP). Nacionalna garda Minnesote će pomoći Hrvatskoj u integraciji, školovanju, i održavanju Bradley vozila kroz dugoročne SPP projekte, zajedno s hrvatskim oružanim snagama.

Bradley vozila se lako mogu unaprijediti; na primjer, Nacionalna garda Minnesote svojim vozilima komponentu koja omogućava kontroliranje bespilotnih letjelica (UAV), a hrvatska kopnena vojska je za svoja vozila tražila isto. Američka kopnena vojska namjerava zadržati u upotrebi svoja Bradley vozila još nekoliko desetljeća, što znači barem još 20 godina u aktivnoj službi, prije nego ih se preda Nacionalnoj gardi za daljnju korištenje.

Bradley vozila koja se nude Hrvatskoj imaju oko 70 posto istih dijelova kao i ostala Bradley vozila u američkom voznom parku, što nudi očitu sigurnost u smislu dugoročne dostupnosti rezervnih dijelova i opreme. Američka kopnena vojska ima dugu i pouzdanu povijest osiguravanja pomoći našim partnerskim zemljama kako bi se omogućilo učinkovito održavanje i korištenje američke opreme. To uključuje održavanje kvalificiranih izvora za opskrbu i popravke, objedinjavanje zahtjeva iz ugovora o javnoj nabavi za ekonomiju razmjera, proaktivni redizajn dijelova i prekvalifikaciju dobavljača, kao i kontinuiranu potporu za starije varijante oružanih sustava u narednim desetljećima.

Remont će raditi talentirani radnici u tvornici Đuro Đaković

Iako postoje i druge opcije kako bi se postigle ciljane mogućnosti koja propisuje NATO savez, one su skuplje. SAD pruža kvalitetnu opremu koja odgovara obrambenim potrebama naših saveznika, kao što je i slučaj s Bradley vozilima. Vozila koja se nude Hrvatskoj pokrivaju obrambene potrebe Hrvatske, te zadovoljavaju njene željene NATO sposobnosti. Nudimo ovaj program nabave Bradley vozila Hrvatskoj još od 2017. godine. U sklopu njega, SAD je spremna Hrvatskoj dati 45 milijuna dolara kao pomoć za financiranje te nabave, a kako je ponuda već maksimalno produljivana, daljnja produljivanja više neće biti moguća nakon siječnja 2022. godine.

Sve radove na remontu i preuređenju ovih 84 oklopnih vozila Bradley koje je predviđeno ovim programom napravit će talentirani hrvatski radnici u tvornici Đuro Đaković u Slavonskom Brodu”, istaknuli su u priopćenju.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.