Foto: US Army/Ilustracija

AMERIKANCI POVUKLI POTEZ: Više od osam tisuća vojnika u stanju pojačane pripravnosti u jeku napetosti između Rusije i Ukrajine

Autor: Dnevno.hr

Čak 8.500 američkih vojnika stavljeno je u stanje pojačane pripravnosti zbog mogućeg raspoređivanja u istočnu Europu dok se ruske trupe gomilaju na ukrajinskoj granici, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Američki ministar obrane Lloyd Austin izdao je pripremu za raspoređivanje prema uputama predsjednika Joea Bidena, što je posljednji korak koji su SAD poduzele kako bi se pripremile za potencijalnu rusku invaziju na Ukrajinu za koju su dužnosnici upozorili da bi mogla biti neizbježna, piše CNN.

Kirby je rekao da je “većina” američkih vojnika stavljenih u stanje pojačane pripravnosti bila namijenjena za jačanje snaga brzog odgovora NATO-a, ali je rekao da Austin također želi biti “spreman za sve druge nepredviđene situacije”.

Od ponedjeljka poslijepodne nije donesena konačna odluka o raspoređivanju trupa, naglasio je Kirby.

“Sjedinjene Države poduzele su korake kako bi povećale spremnost svojih snaga u zemlji i inozemstvu, tako da su spremne odgovoriti na niz nepredviđenih situacija, uključujući potporu snagama za odgovor NATO-a ako budu aktivirane”, rekao je Kirby. Istaknuo je da se Snage za odgovor NATO-a “sastoje od oko 40.000 multinacionalnih vojnika”.

CNN je ranije u ponedjeljak izvijestio da je Bidenova administracija u završnoj fazi identificiranja konkretnih vojnih jedinica koje želi poslati u istočnu Europu, prema brojnim američkim i obrambenim dužnosnicima.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.