Foto: Pool via CNP/Media Punch Guliver

Amerikanci izglasali pomoć Ukrajini, javio se Zelenski: ‘Demokracija neće pasti dok ju vi štitite’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Nakon mjeseci odugovlačenja, Zastupnički dom američkog Kongresa konačno je odobrio vojnu pomoć vrijednu više od 61 milijarde dolara za Ukrajinu i njezinu obranu od Rusije. Dvostranačko glasovanje pokazalo je da se 210 demokrata i 101 republikanac pridružilo podršci Ukrajini, dok je 112 republikanaca glasalo protiv.

Ovo dolazi nakon što je republikanski predsjednik Mike Johnson bio suočen sa žestokim otporom unutar svoje vlastite Republikanske stranke, od kojih se mnogi protive većem trošenju na obranu Ukrajine. Glasovanje je počelo nekoliko sati prije roka na izvanrednoj subotnjoj sjednici koja je odgodila planiranu stanku u Zastupničkom domu.

Bivša demokratska predsjednica, Nancy Pelosi, oštro je i slikovito apelirala: “Nadam se da će naše kolege izabrati demokraciju i pristojnost, a ne autokraciju i zlo jer se bojim da ako odaberete Putinov put, imat ćete krv na svojim rukama, krv djece, krv njihovih majki, silovanih pred njihovom djecom”, rekla je.

AP Photo/Francisco Seco, File

Zelenski upozorio da će bez pomoći biti poraženi

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik, nedavno je upozorio da će njegova zemlja izgubiti rat bez pomoći SAD-a, jer se njihova vojska bori s nestašicom streljiva i protuzračne obrane, a Rusija je stekla sve veću prednost u vatrenoj moći. Članovi su glasovali o paketu vrijednom skoro 95 milijardi dolara, koji je bio razbijen u četiri odvojena prijedloga zakona, jer je Johnson učinkovito odvojio glasovanje o Ukrajini od financiranja za Izrael, što ima veću potporu i među demokratima i republikancima .

Podijelivši prijedlog zakona na četiri dijela, Johson je pokušao neposlušnim ekstremno desničarskim članovima njegove vlastite skupine  dati priliku da glasaju po svojoj savjesti o dijelovima koji im se ne sviđaju.

Prvo se glasovalo o prijedlogu zakona koji uključuje zakon o sigurnosti granica, koji je očekivano propao. Mnogi desničarski republikanci ne žele da Bidenova administracija dobije zasluge za rješavanje krize na američkoj granici s Meksikom, gdje je tijekom izborne godine došlo do porasta tražitelja azila. Pretpostavljeni predsjednički kandidat, Donald Trump, nastoji granicu učiniti izbornim pitanjem.

Foto: Guliver Image/ AP Photo/Andrew Kravchenko

Oglasio se Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je novu američku pomoć Ukrajini. “Zahvalan sam američkom Zastupničkom domu, objema strankama i osobno predsjedniku Mikeu Johnsonu na odluci koja povijest drži na pravom putu. Demokracija i sloboda uvijek će imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok ih Amerika pomaže zaštititi.
Vitalni zakon o američkoj pomoći koji je danas usvojio Zastupnički dom spriječit će širenje rata, spasiti tisuće i tisuće života i pomoći objema našim nacijama da ojačaju. Pravedan mir i sigurnost mogu se postići samo snagom. Nadamo se da će prijedlozi zakona biti podržani u Senatu i poslani na stol predsjednika Bidena. Hvala, Ameriko!”

Na ovo će se utrošiti sredstva

Ukupna sredstva od 95 milijardi dolara uključuju otprilike 26 milijardi dolara za Izrael, 61 milijardu dolara za Ukrajinu, 8 milijardi američkih u indo-pacifičkoj regiji, uključujući Tajvan, i 9 milijardi dolara humanitarne pomoći pomoć civilima u ratnim zonama, poput Gaze.

U zakonu o Ukrajini, od 60,7 milijardi dolara, ukupno oko 23 milijarde dolara SAD bi koristile za popunjavanje svojih vojnih zaliha, otvarajući vrata budućim američkim vojnim transferima u Ukrajinu. Još 14 milijardi dolara otišlo bi u Inicijativu za sigurnosnu pomoć Ukrajini, u okviru koje Pentagon kupuje napredne nove sustave oružja za ukrajinsku vojsku izravno od američkih obrambenih izvođača.

Tu je i više od 11 milijardi dolara za financiranje trenutnih američkih vojnih operacija u regiji, jačanje sposobnosti ukrajinske vojske i poticanje obavještajne suradnje između Kijeva i Washingtona, te oko 8 milijardi dolara nevojne pomoći, poput pomoći ukrajinskoj vladi da nastavi osnovno poslovanje, uključujući isplatu plaća i mirovina.

Svijet na rubu kaosa: ‘Taj čovjek želi izazvati rat većih razmjera, demonstracija neodgovornosti’

.

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.