Američki povjesničar među najveće genocide 20. stoljeća svrstao Srbe: ‘Genocidi su bili planski, a ne erupcija mržnje’

Autor: D.Kt.

Knjigu Erica D. Weitza “Stoljeće genocida: Utopije rase i nacije”, u kojoj se ispituje eskalacija genocida u 20. st. na primjeru četiri slučaja i analiziraju povijesni procesi koji su doveli do masovnih istrebljenja pojedinih društvenih skupina, objavila je izdavačka kuća “Mizantrop”.

Weitz u knjizi analizira genocid na primjerima Sovjetskog Saveza pod Lenjinom i Staljinom, nacističke Njemačke, Crvenih Kmera u Kambodži te Srbije i rata u Bosni i Hercegovini.

Za srpske nacionaliste Weitz piše da je njihova utopija bila država očišćena od svih “stranih” elemenata, a srpski bi narod svoj procvat mogao doživjeti samo u nacionalno čistoj Velikoj Srbiji. “Ono što je ironično kada je riječ o srpskim nacionalistima jest činjenica da je stara elita bila komunistička i da se njezina moć temeljila na postojanju partijske države i vojske, no ona se preobrazila nastojeći promijeniti sastav srpskog društva”, smatra Weitz.

Ključnim za provedbu genocida drži činjenicu da su ti režimi mobilizirali ljude za provedbu populacijskih politika.

Povjesničar dr. Ivo Lučić u komentaru za Dnevno kaže da je dobro da je prevedena i objavljena jedna takva knjiga te da ih treba biti što više na raspolaganju znanstvenicima za realno zaključivanje. Podsjeća pri tom na svima poznatu činjenicu da su Srbi jedini na prostorima bivše Jugoslavije obuhvaćeni presudom Haškog suda za genocid, iako je Haag izmijenio definiciju genocida. Ipak, napominje, iako bi se iz knjige Erica Weitza to moglo iščitati, ne treba izjednačavati nacističku Njemačku i Srbiju, jer bi to, kaže, ipak bio jeftini populiuzam.

“Problem je što ratni zločini na našim prostorima nisu vrednovani na pravi način, posebno oni nakon Drugog svjetskog rata. Zato se neki još uvijek ne mogu sučiti sa zločinima Josipa Broza Tita u poslijeratnom razdoblju, ali i tijekom rata, zato danas još uvijek imamo isticanje simbola zločinačkih režima, pozdrave s prijetnjama smrću neprijateljskim idologijama i činjenicu da neki ljudi iz hrvatske politike govore o tome da Udba nije ubila dovoljno migranata ili da “’45. nismo obavili posao do kraja”, podsjeća Lučić i dodaje da je problem u tome što kao društvo još nismo raščistili sa zločinačkim režimima zbog čega postoji opasnost da se zločini ponove.

Srbija se konačno suočava s prošlošću: Inicijativa mladih Srbije pokrenula web o srbijanskim ratnim zločinima!




“Takvima neće nikakva knjiga pomoći, njih činjenice ne zanimaju, a autora knjige će etiketirati kao nacionalistu ili fašistu”, navodi Lučić.

“Genocidi kojima je posvećena ova knjiga nisu bili anarhične erupcije stoljetne mržnje. Ubojstva su se odvijala u širemu okviru revolucionarne politike usredotočene na preoblikovanje sastava društava. Unatoč nasumičnosti nekih ubojstava, unatoč arbitrarnosti sudbine pojedinaca koji su postali žrtvama ili preživjeli, djelovanje počinitelja uvijek je uključivalo neki stupanj planiranja i odvijalo se u širemu režimskom kontekstu dominacije i isključivanja”, ističe Weitz.




Na temelju obimne građe koja se sastoji od sudskih zapisa, svjedočanstva i književnosti, knjiga detaljno opisuje specifične povijesne okolnosti koje su dovele do genocida te pokazuje i povijesne procese u kojima su pokušaji očuvanja države, pod krinkom ideologija rasne i nacionalne utopije, doveli do masovnih istrebljenja pojedinih društvenih skupina. Također, pokazuje kako suvremene međunarodne institucije mogu pripomoći pri sprečavanju političkih i humanitarnih katastrofa u budućnosti.

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.