fbpx
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

AMERIČKI NOBELOVCI RAZVESELILI BOŽINOVIĆA! Visoka očekivanja od suradnje s forenzičnim stručnjacima

Autor: Ivor Kruljac

Nakon sastanka s izaslanstvom Američke akademije za forenzične znanosti, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je kako i Hrvatska ima primjenjiva rješenja koja koriste američki forenzičari te najavio intenzivnu suradnju MUP-a s američkom akademijom. Božinović je izjave u ponedjeljak nakon sastanka davao uoči nadolazeće konferencije forenzične i atropološke znanosti koji će se pod nazivom ”12th ISABS Conference on Forensic and Antropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine” održati u Dubrovniku od 22. do 27. lipnja. Očekuje se

“Forenzika postaje sve važniji dio sveukupnih sigurnosnih napora. Intenzivirat ćemo suradnju s američkom Akademijom za forenzične znanosti s obzirom da je znano sa čime smo suočeni ovih dana. Međutim, možemo s ponosom reći da postoje i neka naša primjenjiva rješenja koja koriste američki forenzičari. Iako forenzika pokriva šire područje, mi smo fokusirani na kriminalistička istraživanja koja nisu jednosmjerna”, rekao je Božinović te najavio kako će američko izaslanstvo posjetiti i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić. Dodao je i kako je Hrvatska prva država na svijetu koju je Američka akademija za forenzične znanosti dvaput posjetila te ocijenio iskustva američkih znanstvenika značajnim za državu.

Dragan primorac, donedavni predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzične znanosti, a aktualni predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku, najavio je kako će u Dubrovniku konferenciji prisustvovati 500 znanstvenika, te naveo kako je forenzika jedno od polja gdje Amerika i Hrvatska dobro surađuju.


Uz bok sa svjetskim stručnjacima

Zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj istaknula je i Laura C. Fulginiti, predsjednica Američke akademija za forenzične znanosti, a Primorac je rekao kako je Američka akademija u nijednoj državi nnije išla u ovako jakom sastavu, pošto su u Hrvatsku doveli predsjednicu te tri stručnjaka nagrađenih Nobelovom nagradom. Uz konferenciju, u Dubrovniku, brod u tom gradu bit će mjesto pokaznih vježbi u suradnji s MUP-om i centrom Ivan Vučetić.

‘Bit će rekonstrukcija četiri mjesta događaja – od utapanja, ubojstva, samoubojstva i otkrivanja droga. Nakon toga imamo interdisciplinarnu sekciju Američke akademija za forenzičke znanosti gdje ćemo diskutirati o svim segmentima – od pravne znanosti, toksikologije, DNA analize i analize dokumenata, kako bi spojili znanstvenike svih država koji će nazočiti”, opisao je Primorac.

Načelnica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić, Andrea Ledić, zaključila je kako su hrvatski forenzičari stali uz bok najeminentnijim svjetskim forenzičarima dodavši kako smo “pokazali da ne zaostajemo za njima ni u kojem smislu”.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.