Izvor: Guliver

Američki Joža Manolić detektirao najveću prijetnju svijetu: ‘Ova sila bit će moćnija od svih’

Autor: Z.S.

Čuveni američki diplomat i političar, Henry Kissinger, koji je služio u administracijama predsjednika Richarda Nixona i Geralda Forda, opisao je umjetnu inteligenciju kao ‘najveći izazov našeg vremena’ te je iznio predviđanje prema kojem bi čovječanstvo moglo biti zamijenjeno strojevima već u idućih pet godina, piše Insider. Ovaj bivši vrhunski diplomat iznio je to u razgovoru s Mathiasom Döpfnerom, izvršnim direktorom Axel Springera.

Poslovi u tehnologiji, medijima, pravu, analizi tržišta, obrazovanju, trgovini, grafičkom dizajnu, računovodstvu i korisničkoj podršci neki su od onih koji su najugroženiji zamjenom AI-jem, kako su ranije rekli stručnjaci Insideru.


Zabrinut

Kissinger, koji ima 100 godina, zbog čega je usporediv s bivšim hrvatskim političarem Josipom Manolićem (103), izrazio je zabrinutost da bi AI na dugi rok mogao postati toliko moćan da dovede do znanstveno-fantastičnog scenarija u kojem ljudi služe strojevima, a ne obrnuto.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

“Čini mi se da se to može izbjeći, ali samo ako razumijemo bit ovog uma, koji će također biti sposoban stvarati vlastite poglede”, rekao je.

Kissinger je i suautor knjige o umjetnoj inteligenciji, ‘Doba umjetne inteligencije i naša ljudska budućnost’, u kojoj je zajedno s bivšim izvršnim direktorom Googlea Ericom Schmittom i računalnim znanstvenikom Danielom Huttenlocherom istraživao kako bi AI mogao promijeniti naše odnose prema znanju, politici i društvu.

Poziva i Kinu

Trenutno radi na pisanju druge knjige o toj temi. Hoće li AI zamijeniti ljude, pita se, ‘pitanje je našeg života’.
“To je veliki izazov naše budućnosti, i na toj razini u interesu je Kine i drugih naprednih zemalja, a na kraju krajeva svih zemalja, da se pridruže, jer bi inače bili u rukama strojeva koje ne razumiju”, rekao je.

Glavni strah

Kissingerova glavni strah je generativna umjetna inteligencija, algoritmi poput ChatGPT-a koji stvaraju sadržaj na temelju jednostavnih uputa i konteksta, i proces kojim stječe i generira znanje.
Umjetna inteligencija sve bolje imitira ljude: Uskoro će proći test koji nitko ne može već 70 godima

“Kad će ovi strojevi biti u stanju komunicirati jedni s drugima, što će se sigurno dogoditi unutar pet godina, tada to postaje gotovo problem vrste – pitanje je može li ljudska vrsta zadržati svoju individualnost pred ovom konkurencijom”, rekao je.

Nema izbora

Kissinger tvrdi da je već radi na okupljanju dobronamjernih znanstvenika kako bi unaprijedili ideje slobode i suživota u svijetu.

“To se mora učiniti”, dodao je.

“To se ne radi jer [umjetna inteligencija] još nije shvaćena”, poručio je.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.