Foto:Ivo Cagalj/PIXSELL

ALKARSKI VOJVODA ODRŽAO ZNAKOVIT GOVOR: POZVAO SVE NA CIJEPLJENJE! ‘Kao i naši preci, pokrenimo se i napravimo sve što možemo!’

Autor: Daniel Radman

Današnju, 306. Sinjsku alku otvorio je alkarski vojvoda Boško Ramljak koji je održao znakovit govor.

Nakon što je pozdravio politički i crkveni vrh, kao i naše olimpijce, prešao je na stvar, a posebnu pažnju posvetio je borbi protiv koronavirusa.

“Okupili smo danas da po 306. put našoj Majci nebeskoj i pradjedovima u čast upriličimo jedinstvenu u svijetu Sinjsku alku, za zahvalu i trajan spomen čudotvornoj obrani Sinja protiv mnogo brojnijeg osmanlijskog neprijatelja 1715 godine. Tada naši pradjedovi nisu oklijevali, bez razmišljanja su ustali u obranu „krsta časnog i slobode zlatne“.

Ramljak: Alku održavamo u okolnostima borbe protiv neprijatelja

Po uzoru na njih ni naša generacija nije oklijevala, tisuće sinova sinjsko-cetinske krajine ustalo je i požrtvovno branilo Domovinu od velikosrpske agresije. Danas smo pred novim izazovom, ovogodišnju Alku održavamo po drugi put u okolnostima borbe cijelog svijeta protiv neprijatelja čovječanstva pod imenom SARS COV – 2, ili koronavirusa. Zato neću samo zamoliti za poštivanje epidemioloških mjera – nego sve vas koji me čujete pozivam i molim, da se kao i naši preci pokrenemo i napravimo sve što možemo, ne samo da nam gledalište na idućoj 307. alci bude puno, nego da zaštitimo živote svih naših starih i bolesnih.

Napravimo ono što je potrebno da počnemo ponovo normalno živjeti i cijepimo se svi koji mogu, steknemo kolektivni imunitet i vratimo ono naše drago „staro normalno“! Osim Corone, najveći problem u Cetinskoj krajini i cijeloj Hrvatskoj je depopulacija. Čestitam i zahvaljujem Vladi Andreja Plenkovića sto se izborila za obilnu financijsku pomoć Republici Hrvatskoj u novom financijskom razdoblju iz EU. Nadam da će kvalitetno ulaganje toga novca u našem kraju, ali i širom hrvatske ne samo zaustaviti odlazak mladih iz Hrvatske nego i motivirati na povratak i one koji su već otišli.

Novci su važni, ali ne i najvažniji

Ali moram istaknuti mladima novci jesu važni kao sredstva za normalan život, ali ne i najvažniji. Njima je od svih novaca važnije, da ih se uvažava, poštuje njihovo znanje i vještine i da im se pokaže kako se na njih računa i da će dobiti kvalitetnu priliku, a ne da ih se odbacuje, gura sa strane i gleda neprijateljski kao konkurenciju.

Mi u VAD već smo pokrenuli proces iskrenog pristupa i davanja šanse mladima. I to u interesu budućnosti Alke, Sinja i cijele cetinske krajine. Nadamo se da će nas i druge institucije slijediti u takvom pristupu.




Alkari, ocijenio sam da ste uvježbali junačku desnicu i izoštrili oko sokolovo kako biste na svojim brzim konjima viteški jurišali kopljima na alkarsku metu. Alkarski momci, ponosno stupajte u alkarskoj povorci, baš onako kako su to činile generacije vaših očeva, djedova i pradjedova na ovoj istoj stazi. i neka vam je sritno!”, poručio je Ramljak.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.