FOTO: N1

Aladrović o štrajku: ‘Sve opcije su na stolu – (ne)plaćanje štrajka ili sudska zabrana!’

Autor: M.J.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je, kao odgovor na sindikalne zahtjeve, da će naručiti analizu stanja složenosti radnih mjesta u državnoj i javnoj upravi. Ta analiza bi trebala donijeti to da svi zaposlenici budu jednako vrednovani. Uredba koja je trenutačno važeća, donesena je još 2001. godine, a prema njoj su radna mjesta različito definirana.

Ministar tvrdi da je potrebno analizirati sve uredbe, s ciljem osiguranja kvalitetnijeg rada u upravi. Analizom bi se dobio objektivan okvir uz pomoć kojeg će svi biti na jednak način evaluirani, piše Večernji list. Također, ministar upozorava i na to kako su zahtjevi za povećanjem koeficijenata uvijek subjektivni. Sukladno tome, Aladrović smatra da je Vladina ponuda trebala zadovoljiti ”financijske apetite sindikata”, odnosno da imamo štrajk u situaciji u kojoj se nudi ono što sindikati financijski traže, ali tehnika zadovoljavanja tih zahtjeva nije ista. Ističe kako se traženja sindikata svaki dan mijenjaju te da im zahtjevi nisu realni, budući da bi njihovim ispunjenjem proračun za plaće porastao za više od 5 milijardi kuna.

Osvrnuvši se na štrajk, rekao je da su sve opcije na stolu, a to su plaćanje ili neplaćanje štrajka te mogućnost da Vlada zatraži sudsku zabranu štrajka. Očekuje da će ovaj tjedan biti riješeno pitanje hoće li ili ne platiti dane štrajka, a tvrdi i da popuštanje sindikatima “nije velika opcija”. Novinarima je također odgovorio da nije siguran hoće li premijer razgovarati sa sindikatima, navodi Večernji list.

 

 

Autor:M.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.