fbpx
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

ALADROVIĆ O KRITIKAMA PREDSJEDNIKA: ‘Irelevantno je njegovo mišljenje u tome, mi znamo s kime se trebamo konzultirati’

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Ministar rada Josip Aladrović gostovao je u emisiji RTL Danas gdje izjavio je u srijedu da se Vlada oslanja na predstavnike lokalnih vlasti i konzultira s načelnicima, gradonačelnicima i županom.

Upitan da komentira to što predsjednik Republike nije oduševljen idejom javnih radova, ministar Aladrović je rekao da je u tome irelevantno mišljenje predsjednika.

“Relevantno je što misle gradonačelnici i načelnici i predstavnici lokalne vlasti. Mi smo se odmah drugi dan nakon potresa konzultirali s njima; vidjeli da postoji potreba za javnim radovima, ne u ovom trenutku, ali kada službe koje su sada na terenu u većem broju odu; tada će postojati potreba za različitim radovima u kontekstu šteta koje je na infrastrukturi nanio potres”, rekao je Aladrović.


Izvijestio je da su već provedene konzultacije s gradonačelnikom Petrinje i ostalim lokalnim dužnosnicima, kao i sa županom Ivom Žinićem.

Na pitanje novinara Aladrović je komentirao i optužbe gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček da je država prespora u potporama i financijskoj pomoći gospodarstvu. Istaknuo je da je zajedno s vodećim lokalnim gospodarstvenicima, te predsjednikom Hrvatske gospodarske komore, HOK-a i HUP-a, ponudio pomoć i konkretizaciju mjera pomoći gospodarstvu.

Na problem manjka radne snage u Hrvatskoj, osobito u kontekstu rasta potreba za zapošljavanjem u građevinskom sektoru, država će odgovoriti tako što će, uz sve ostale mjere aktivne politike zapošljavanja i potpore, raditi na dokvalifikaciji i prekvalifikaciji određenog broja nezaposlenih, istaknuo je.

“Očekujemo da ćemo iz tog bazena nezaposlenih kojeg imamo, pogotovo na području Sisačko-moslavačke županije, jedan dio tih ljudi zaposliti i u obnovi stradalog područja”, rekao je Aladrović.

Naglasio je da su sredstva za financiranje javnih radova i plaće radnika većim dijelom osigurana iz programa Europske unije React-EU, iz kojega je za cijelu Hrvatsku za ovu godinu alocirano 2,2 milijarde kuna.

Jedan dio tih sredstava bit će namijenjen za područja stradala potresom, kazao je Aladrović, pri čemu je brojka od 160 milijuna kuna, dodao je, tek projekcija troška za prva dva mjeseca ove godine; a ako za to bude postojala potreba, “postoji mogućnost da se ta alokacija i poveća”, kazao je.
Aladrović je naglasio kako su za sada osigurana sredstva za očuvanje radnih mjesta na razini siječnja i veljače, a dogovorena je i mjera skraćenog radnog vremena za dio industrija tijekom cijele godine.

Na pritužbe dijela ugostitelja da im kasni isplata mjera, ministar je kazao kako razloga za kašnjenje može biti više, s obzirom da je vlada, kako bi obuhvatila što veći segment poduzetnika, mjere nekoliko puta širila.
Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.