AKTIVISTI SJEVERNE IRSKE POBJEDONOSNO KLIČU: Zabrana pobačaja i istospolnih brakova od ponoći odlazi u povijest!

Autor: Dnevno

Aktivisti koji su se desetljećima borili kako bi ukinuli zabranu istospolnih brakova i restrikciju pobačaja u Sjevernoj Irskoj u ponedjeljak će doći na svoje jer će se ti zakoni promijeniti u ponoć na temelju odluke britanskog parlamenta, donesene umjesto vlade u Belfastu koja ne zasjeda već gotovo tri godine.

Sjeverna Irska jedini je dio Ujedinjenog Kraljevstva koji ne dopušta istospolne brakove, a za razliku od Engleske, Škotske i Walesa, zakoni u toj regiji zabranjuju i pobačaj, osim u slučaju kad je ugrožen život majke.

Takvi su zakoni na snazi zahvaljujući konzervativcima u obje vjerske zajednice Sjeverne Irske – onoj protestantskoj koja zagovara ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu te onoj katoličkoj koja zagovara ujedinjenje s Republikom Irskom.

No regionalna vlada u Belfastu pala je u siječnju 2017. nakon skandala vezanog za održivi sustav grijanja, čime se raspala podjela moći između dvije zajednice u tom tijelu, određena sporazumom na Veliki petak iz 1998. kojim je završeno nekoliko desetljeća sukoba u pokrajini.

Britanski zastupnici su u srpnju velikom većinom odlučili prisiliti vladu u Londonu da promijeni te zakone da budu u skladu s ostatkom UK-a ako vlada u Belfastu ne bude ponovno uspostavljena do 21. listopada.

Aktivističke skupine su za ponedjeljak isplanirale niz događanja kako bi pozdravile promjene. “Kad sam 2014. trebala pobačaj koji mi je odbijen zaklela sam se da ću dati svoj glas kampanji za pravo na pobačaj, a nevjerojatno je da se to i postiglo”, priopćila je Ashleigh Topley, jedna od onih koja je osporila takve zakone pred Vrhovnim sudom.

“To neće poništiti moje iskustvo, no dalo je svrhu mojoj boli. Laknulo mi je što više nitko neće morati proći kroz ono što sam ja prošla”, dodala je Topley kojoj je u četvrtom mjesecu trudnoće rečeno da joj dijete neće preživjeti, no da mora nastaviti sa svojom trudnoćom. Na kraju je rodila u osmom mjesecu, a srce njezine kćeri je stalo.




Pritisak za promjenu zakona iz viktorijanskog doba pojačao se proteklih godina, posebice nakon što je susjedna Republika Irska prošle godine većinom glasala za ukidanje sličnog zakona, što je označilo veliki preokret u toj državi, nekad poznatoj po snažnom vjerskom konzervatizmu.

Ako se vlada u Belfastu ne vrati na posao do ponoći, pobačaj će postati dekriminaliziran i time će započeti savjetodavni period koji će biti dovršen do ožujka iduće godine. “Ovo je loš zakon koji se implementira kroz loš proces, s lošim posljedicama i za žene i za nerođenu djecu”, istaknula je protivnica pobačaja Dawn McAvoy.

Britanski parlament će o istospolnim brakovima morat odlučiti do sredine siječnja iduće godine, čime bi Valentinovo 14. veljače 2020. moglo potencijalno postati prva prigoda za brak istospolnim parovima koji moraju najaviti svoju odluku 28 dana ranije.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.