fbpx
Foto: Guliver/Li Xueren

AKO OVO ESKALIRA, KINA BI MOGLA POBIJEDITI! ‘Opasna igra velikih sila’, a Kinezi sve pažljivo promatraju

Autor: Mia Peretić

Kina će biti jedini pobjednik ako izbije ‘subvencijski rat’ između Europe i Sjedinjenih Država, upozorio je češki ministar koji je u petak predsjedao sastankom ministara trgovine EU-a.

“Natjecanje subvencijama vrlo je opasna igra”, rekao je Jozef Síkela novinarima u Bruxellesu.

“Pobjednik bi tada mogao sjediti na[drugom kontinentu — ne u Europi i ne na američkom”, rekao je Síkela, ministar trgovine i industrije Češke Republike, koja trenutno predsjeda Vijećem EU-a, a čini se da je pri tome mislio na Kinu.


Trgovinske napetosti eskaliraju između EU-a i SAD-a, a Bruxelles se ljuti na američki Zakon o smanjenju inflacije, koji daje subvencije i porezne olakšice u vrijednosti od 369 milijardi dolara američkoj zelenoj proizvodnji, poput električnih automobila i obnovljivih izvora energije.

Zemlje EU strahuju da bi američki zakon – čiji će ključni dijelovi stupiti na snagu 1. siječnja – mogao isisati investicije iz Europe i uništiti industrijsku bazu bloka, piše Politico.

Oko 200 milijardi dolara vrijedane potpore su nezakonite prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije, rekao je francuski ministar trgovine Olivier Becht novinarima prije sastanka.

Ako SAD ne modificira svoj Zakon o smanjenju inflacije, EU bi trebala upotrijebiti “prisilne” mjere kako bi osigurala da europske tvrtke imaju koristi od istih uvjeta kao i američke, također je rekao Becht.

Sukob dolazi u trenutku kada su zapadne vlade već pod ogromnim fiskalnim pritiskom zbog šoka cijena energije uzrokovanog ratom u Ukrajini i posljedicama pandemije COVID-19. S obzirom na to da je globalno gospodarstvo već u zaokretu, strmoglava utrka za subvencijama mogla bi se pokazati razornom – s Europom koja se suočava s većim rizicima jer nema financijsku moć da ide rame uz rame s Washingtonom.

Milo za drago, Europa bi mogla uzvratiti

Njemačka i Francuska razmišljaju o međusobnoj odmazdi protiv SAD-a. u obliku akta “Kupuj europsko” koji bi potaknuo potrošače u EU da kupuju lokalno proizvedenu robu.
A ako stvari eskaliraju, EU bi mogla uzvratiti nametanjem carina i carina na robu proizvedenu u SAD-u. Također bi mogli primijeniti novi instrument međunarodne nabave koji zatvara javne natječaje tvrtkama iz zemalja koje diskriminiraju blok, rekao je diplomat EU-a.

Ali šef trgovine EU-a Valdis Dombrovskis pozvao je ljude da vide širu sliku, naglašavajući potrebu za održavanjem transatlantskog jedinstva u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu.

“Bio sam u Kijevu prošlog petka. Situacija je dramatična, s kontinuiranim ruskim napadima na vitalnu infrastrukturu. Ljudima je uskraćena voda, grijanje i struja”, rekao je Dombrovskis.
“Moramo produbiti i izoštriti transatlantsko jedinstvo pred ovim užasnim napadima. I trebamo da SAD zadrži svoju potporu kako bi Ukrajina mogla pobijediti u ovom ratu.”

U ovom tmurnom geopolitičkom kontekstu, Dombrovskis je upozorio na “opasnost spajanja Zakona o smanjenju inflacije s našim širim odnosom sa Sjedinjenim Državama”.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.