Foto: MORH/Tomislav Brandt

‘AKO NE DAJ BOŽE DOĐE DO RATA!’ Stiže ratni raspored na adrese Hrvata: Iz MORH-a otkrili tko mora u pričuvne pukovnije

Autor: N.K

Na adrese deset tisuća hrvatskih građana stići će poziv za ratni raspored, a ravnatelj Uprave za ljudske potencijale Ministarstva obrane objasnio je u RTL Direktu o čemu je riječ.

“Tijekom godine ćemo uputiti 10.000 poziva vojnim obveznicima, odnosno pričuvnicima Hrvatske vojske, koji će dobiti raspored u pričuvnoj postrojbi Hrvatske vojske. U ožujku, travnju i svibnju oko 8.000 njih, a ostatak u listopadu, studenom i prosincu”, kazao je.

Na pitanje što to kokretno znači, Jušić je rekao da je 2007. godine privremeno suspendirana obveza vojnog roka, ali da prema Ustavu RH svi sposobni građani imaju obvezu služenja i sudjelovanja u obrani države.

Tko će sve dobiti poziv?

“Pričuvne postrojbe osnažuju sposobnosti Hrvatske vojske kada je mir, pružanjem pomoći civilnim institucijama, ako ne daj Bože dođe do rata, pomaže profesionalnom dijelu Hrvatske vojske u obrani zemlje. U pričuvu mogu biti raspoređeni samo takozvani razvrstani pričuvnici, a to znači da su prošli vojno osposobljavanje ili kroz obavezno služenje vojnog roka ili kroz dragovoljno vojno osposobljavanje, što je više od 10.000 mladića i djevojaka. Ili ako su bili profesionalni pripadnici, djelatne vojne osobe u Hrvatskoj vojsci, a to trenutno nisu, imaju obvezu služenja i na taj su način stekli vojno stručnu specijalnost temeljem koje se raspoređuju u pričuvne postrojbe”, rekao je Jušić.

No, to ne znači da će ići u vojsku.

“Nitko ne ide u rat u skorije vrijeme”

“Hrvatska vojska ima šest pričuvnih pješačkih pukovnija, dvije topničko raketne pukovnije, ima pukovniju protuzračne obrane, logističku pukovniju i dvije bojne – jednu inženjersku i jednu bojnu veze. One se popunjavaju tim razvrstanim pričuvnicima, koji su za to osposobljeni i imaju za to specijalnost”, tvrdi.

Međutim, kako objašnjava Jušić, ove godine se zovu novi vojni obveznici zbog prirodnog odljeva. Naime, ljudi stariji od 55 godina nemaju obvezu služenja u pričuvi, pa će tako ove godine biti pozvani oni koji ranije nisu bili.




“Nitko ne ide u rat i neće u skorije vrijeme”, umiruje za kraj.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.