Foto: Goran Mehkek / CROPIX

AKO JE OVO ISTINA, KAKO JE KUJUNDŽIĆ KRIVO ISPUNIO KARTICU? Nataša Novaković otkrila iznimno važan detalj

Autor: Dnevno

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković, gostovala je u Novom danu televizije N1 gdje je prokomentirala aktualne slučajeve provjere među kojima je najaktualniji onaj ministra zdravstva Milana Kujundžića. Ispunjavanje imovinske kartice je jednostavno, nudimo i pomoć poručila je Novaković.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa proučit će imovinsku karticu ministra zdravstva Milana Kujundžića, no predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković nije mogla iznositi puno detalja vezano uz slučaj.

“Teško je reći koje bi stavke trebalo najviše provjeriti. Imovinska kartica je stavljena u proceduru redovne provjere i sve podatke ćemo usporediti s relevantnim podacima koje imamo, provjerit ćemo, a nakon završetka ćemo tek moći govoriti što je tu interesantno. Pratimo što se dešava, ali prvo moramo izvršiti redovnu provjeru kartice”, rekla je Novaković i dodala:

“Što se tiče pozajmica, i one moraju biti u imovinskoj kartici bez obzira od koga su došle. Ministar je stavio sve to i povjerenstvo će i taj dio ispitati jer se radi o sad javnoj osobi koja je u sektoru sličnom kao ministar.”

Što se tiče poslovanja supruge, Kujundžić je najavio tužbe zbog neistina iznesenih u medijima, najavio je na konferenciji za medije u petak, no Novaković o tome nije mogla detaljnije govoriti.

“O predmetu ne mogu ništa konkretnije govoriti. Svega smo svjesni, istražujemo, ali bez službenih informacija ne mogu govoriti o predmetu”, istaknula je.

Postupak same provjere podataka u imovinskoj kartici trajat će najmanje mjesec dana, objasnila je Novaković, i to ako podaci budu lako dostupni.

Imamo oko 3.000 imovinskih kartica, nas je pet u uredu i još 13 osoba. Nema šanse da se odrade sve kartice u redovnoj provjeri, ali zato su one javno dostupne da i ljudi koji znaju te osobe mogu vidjeti i prijaviti nepravilnosti pa najčešće djelujemo na temelju prijava ili novinskih članaka jer nemamo mogućnosti da sve to pregledamo, idemo na teren… Ali kad netko dovede u sumnju karticu nekog dužnosnika, odmah postupamo”, rekla je.

Međutim, osim činjeničnog stanja Novaković je rekla da Povjerenstvo ne istražuje i na koji je način stečena imovina:

“Nemamo mogućnost baviti se time kako je taj novac stečen, ni nemamo zakon o porijeklu imovine u Hrvatskoj, ali možemo vidjeti ako neki dužnosnik kupuje nekretnine, a nema novi kredit niti ušteđevinu. Dovodi se u pitanje odakle novac. Onda je to za neke druge institucije ako se ne vidi izvor iz imovinske kartice, zato je bitna, zato se treba popuniti kako treba.”

Kujundžić je na konferenciji za novinare između ostalog u nekoliko navrata istaknuo da imovinsku karticu nije bilo lako popuniti i da je lako moguće da su se dogodile tehničke greške, no Novaković kaže da za sve postoje jasne upute, a i oni su u više navrata ponudili pomoć.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.