Glas Istre

Akcija USKOKA-a: Među osumnjičenima ravnatelji dva hrvatska nacionalna parka; evo što je rekao jedan od njih

Autor: Hina

Tajna akcija USKOKA-a razotkrila je 11 ljudi optuženih za krivolov, podmićivanje, zlouporabu položaja, i zapošljavanje bez javnog natječaja. Među njima su policijski službenici, ribarski inspektor te ravnatelji parka prirode Kopački Rit Tomislav Bogdanović i nacionalnog parka Brijuni Marino Milotić.

Ravnatelje Kopačkog Rita i Brijuna tereti se da su nezakonito zapošljavali, a policijski službenici zloupotrebljavali su svoj položaj kako bi zataškavali krivolov.

Ravnatelj Nacionalnog parka  Brijuni Marino Miletić, u izjavi za Portal Glas Istre, demantira da je uhićen.

– Ovo je katastrofa, sve demantiram! Nisam uhićen, niti sam ikada bio uhićen. Ja i moja ustanova o cijelom ovom slučaju nemamo nikakvih saznanja.

Upitan  o navodnom zapošljavanju “preko veze, mimo natječaja” naćaka njegovog kolege, ravnatelja NP Kopački rit, što mu USKOK stavlja na teret, Milotić je rekao: ‘Prema mojim saznanjima – ne!’.


Uskok je izvijestio na svojim stranicama da je predložio određivanje istražnog zatvora za trojicu okrivljenika.

Za što se sve terete policijski službenici?

Prvoosumnjičeni 52-godišnji policajac granične policije Beli Manastir navodno je zlouporabio svoj položaj ustupajući suosumnjičenom 67-godišnjaku podatke o rasporedu rada policijskih službenika s ciljem njegovog nesmetanog ribolova i izbjegavanja policijske granične kontrole.

Osim toga terete ga da je trgovao svojim utjecajem pokušavajući kod carinika ishoditi da ne kazne osumnjičenog 50-godišnjaka uhvaćenog u prelasku državne granice s ribarskom opremom skrivenom u vozilu.

Granični policajac osumnjičen je da je počinio još jednu zlouporabu nakon što je njegov vršnjak, inače šestoosumnjičeni uhvaćen u prijevozu odstrijeljene divljači bez dokumentacije.

Uz te zlouporabe je koristeći svoj autoritet navodno uključio još dvoje policijskih službenika – 29-godišnjeg policajca i 32-godišnju policajku iz postaje Beli Manastir koji su otkrili da šestoosumnjičeni u automobilu prevozi odstrijeljenu divljač bez dokumentacije.

Prvoosumnjičenog 52-godišnjeg policajca terete da je pritom poduzeo više radnji s ciljem da njegov vršnjak ne bude kažnjen pa je nazvao lovnika u lovačkom društvu iz Kneževih Vinograda i zatražio od njega da za šestookrivljenog naknadno sačini dokumentaciju za lov

Dvojica policajaca potom su po nalogu 52-godišnjeg policajca u evidencijama zabilježili da je šestoosumnjičeni nakon lova imao urednu lovnu dokumentaciju.

Ravnatelji Brijuna i Kopačkog Rita protuzakonito zapošljavali

Istragom je obuhvaćen i drugosumjičeni 50-godišnjak kojeg terete da je 52-godišnjem ribarskom inspektoru iz Ministarstva poljoprivrede dao mito u robi kako bi izbjegao sankcioniranje za protuzakoniti ribolov. Inspektor protiv njega nije pokrenuo prekršajni postupak iako je to bio dužan te je, unatoč sumnji, na višim instancama zatražio obustavu postupanja prema jednom ribaru.

Policija je osumnjičila i ravnatelja parka prirode Košački Rit za zlopurabu položaja jer je navodno na mjesto čuvara prirode zaposlio petoosumnjičenog 48-godišnjaka na njegov poticaj i mimo zakonskih propisa jer mu je prije polaganja omogućio uvid u pismeni ispit.

Ravnatelja Kopačkog Rit terete i da je, koristeći dobre poslovne odnose s ravnateljem Brijuna, zatražio da zaposli njegova nećaka bez javnog natječaja, što je ravnatelj Brijuna i učinio.

Policija je, ne navodeći identitet osumnjičenika, izvijestila na svojim internetskim stranicama da je Uskoku podnijela prijave zbog zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita i trgovanja utjecajem te devet osumnjičenih predala pritvorskom nadzorniku.

Napominju da su osumnjičeni policijske službenici do daljnjega udaljeni iz službe.

Autor:Hina
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.