Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

AFERA SMS BLIŽI SE KRAJU? ‘Varga i Curić svjesno počinili kazneno djelo, treba ih se najstrože osuditi!’

Autor: Hina/Maja Štefanac

Na osječkom Županijskom sudu danas će biti objavljena nepravomoćna presuda u tzv. aferi SMS bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi i njegovu navodnom pomagaču, bivšem vozaču ministra poljoprivrede Blažu Curiću.

Naime, Uskok tvrdi da je od sredine 2017. do rujna 2018.  Varga izrađivao lažnu SMS prepisku kojom je trebao dokazati da su bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić, ali i vlasnik Agrokora Ivica Todorić žrtve politički montiranih postupaka. Vargi se zbog toga sudi za sprječavanje dokazivanja, a Curiću koji mu je u rujnu 2018. navodno dojavio da je pod istragom za pomaganje u tom nedjelu.


Najstroža kazna?

U završnom govoru zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković ocijenio je da je dokaznim postupkom nedvojbeno utvrđeno da su okrivljenici počinili kaznena djela iz optužnice te zatražio da ih se osudi na strože zatvorske kazne, u skladu sa zakonom, kako bi ih se obeshrabrilo za buduće činjenje ovakvih nedjela.  Informatičko je vještačenje, smatra Mišković, potvrdilo kako je Varga sačinjavao lažnu prepisku napravljenu s ciljem onemogućavanja dokazivanja u sudskom postupku protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, kao i u procesu izručenja bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića iz Velike Britanije.

Nadalje, ističe kako je Varga je 2011. već pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora zbog krivotvorenja isprava, a dugi niz godina je nezaposlen pa mu je motiv za ovo kazneno djelo bila imovinska korist, što je dokazano izjavama svjedoka te pregledom njegove korespondencije u ovome postupku.

“Sagledavajući sve što su Varga i Curić poduzeli, kao i društvenu opasnost ovih djela, kojima je u pitanje dovedeno funkcioniranje pravosudnog sustava te izvršne vlasti, potrebno je sankcijom djelovati na buduće počinitelje ovakvih kaznenih djela, posebice kada se ima u vidu da neki od aktera ovih događaja još nisu otkriveni, prvenstveno osoba, koja je Curiću dojavila da je Varga predmet kriminalističkog istraživanja”, istaknuo je Mišković.

Tužiteljstvo smatra kako sud treba uzeti u obzir da su oba okrivljenika ranije bili policijski službenici te da se ne radi o običnim građanima, koji nisu bili svjesni svojim postupaka.

Autor:Hina/Maja Štefanac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.