fbpx
Foto: AP Photo/Michael Probst, Guliver Images, Ilustracija

’50 GODINA SKRIVAJU ISTINU OD NAS’ Znali su sve i mučki šutjeli, a sada je nastao skandal! Odala ih je studija: ‘Zahtijevamo odgovore’

Autor: Dnevno.hr

Tek posljednjih nekoliko godina šira svjetska javnost je postala svjesna globalnog zatopljenja i njegovog utjecaja na naš život, ali sada su na vidjelo izašli dokazi kako je naftni div Exxon u tajnosti ‘izuzetno točno i vješto predvidio globalno zatopljenje‘ da bi nakon toga proveo desetljeća blateći i omalovažavajući takva znanstvena otkrića kako bi zaštitio svoju osnovnu djelatnost, piše Guardian.

Mnogi interni dokumenti i znanstveni radovi pokazuju da je naftni div znao za opasnosti od globalnog zagrijavanja još početkom 1970-ih, a tijela naftne industrije znala su za rizik još i ranije – od 1950-ih godina prošlog stoljeća.

U 70-ima bili precizni u svojim projekcijama

Iako su znali što nas čeka, umjesto da alarmiraju javnost, snažno su i vrlo uspješno mobilizirali snage protiv znanosti kako bi spriječili svaki pokušaj smanjenja upotrebe fosilnih goriva.


Nova studija objavljena u časopisu Science je pokazala da su znanstvenici Exxona još u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća bili vrlo precizni u svojim projekcijama, predviđajući uzlaznu krivulja porasta globalne temperature i emisije ugljičnog dioksida koja je blizu onoga što se doista dogodilo kad se svijet počeo zagrijavati tempom koji nije viđen milijunima godina.

Predvidjeli su da uslijed izgaranja nafte, ugljena i ostalih fosilnih goriva porast globalne temperature biti oko 0,2 stupnja Celzija.

Namjerno navodili na krivi trag

Geoffrey Supran, voditelj analize koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Harvard i s Instituta za istraživanje klimatskih promjena u Potsdamu, kaže da je bilo nevjerojatno vidjeti da su projekcije Exxona tako u skladu s onim što se kasnije doista i dogodilo.

“Ovo doista sumira što je sve Exxon znao i to mnogo godina prije nego što su se mnogi od nas rodili”, kazao je Supran dodavši kako sada imaju dokaze da su točno predvidjeli zagrijavanje godinama prije nego su počeli napadati znanost.

“Ovi grafikoni dokazuju da je Exxon znao i namjerno dovodio na krivi trag. Novi rad omogućio je bolji uvid u njihove dezinformacije”, rekao je Robert Brulle, stručnjak za ekološku politiku na Sveučilištu Brown, koji je istraživao klimatske dezinformacije koje širi industrija fosilnih goriva.

“Siguran sam da će trenutni napori da se Exxon pozove na odgovornost uzeti u obzir i ovu studiju”, rekao je Brulle, imajući pritom na umu razne tužbe čiji je cilj natjerati naftne kompanije da plate za klimatsku štetu koju su prouzročile.
Exxon je kontaktiran za komentar, no nisu se još oglasili.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.