fbpx

25 GODINA OD POVIJESNOG POTPISA! HNS BiH : ‘Očuvati jednakopravan status Hrvata u reformama’

Autor: HINA/N.M.

Hrvatski narodni sabor BiH ocijenio je na 25. godišnjicu potpisivanja Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma da se mora očuvati jednakopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u reformama na putu BiH k EU i NATO-u, te su pozvali Hrvate na masovan izlazak na nedjeljne lokalne izbore u Mostaru.

U priopćenju nakon zasjedanja predsjedništva HNS-a BiH u Mostaru navodi se da su najveće hrvatske političke stranke u toj zemlji okupljene oko toga bloka opredijeljene za stabilnu i mirnu BiH koja je orijentirana “k ravnopravnosti konstitutivnih naroda te europskoj i euroatlantskoj budućnosti”.

“Konstitutivni narodi i njihova prava ne mogu se negirati ni u budućnosti ni danas”, ističe se priopćenju u kojem se izražava zabrinutost sve učestalijim napadima na Dejtonski sporazum, kao i pozivima za grubo kršenje temeljnih odrednica i nijekanje prava hrvatskog kao konstitutivnog naroda.


HNS BiH je zatražio od međunarodne zajednice da spriječi urušavanje Dejtonskog sporazuma kao temelja mira u BiH. Izražena je spremnost za provođenje reformi u koje bi bili uključeni legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda kako bi se BiH ustrojila na “načelima federalizma, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda sukladno deklaracijama Europskog parlamenta iz 2014. i 2017. godine”.

Čelništvo HNS-a BiH ponovo je istaknulo opredijeljenost hrvatskih stranaka za članstvo BiH u EU i NATO savezu.

HNS BiH također je pozvao hrvatske birače na masovan odaziv na glasanje na nedjeljnim izborima u Mostaru, koji se prvi put za tijela lokalne vlasti održavaju nakon 12 godina.

Čelništvo HNS-a ponovilo je potporu hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću te osudilo oštre, a u pojedinim slučajevima i vulgarne komentare dijela bošnjačkih političara.

Autor:HINA/N.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.