Foto: Tino Juric/PIXSELL

‘ZNAMO MI MAĐARSKE PRETENZIJE!’ Stanovnici Klisa u strahu, uskoci na nogama: ‘Mađarsko carstvo prostiralo se do obale, žele da to njihovi građani znaju’

Autor: N.K

Stanovnici Klisa već duže vremena negoduju zbog, kako kažu, mađarskih aspiracija da se na Klis postavi kip svete Margarete Ugarske, ugarsko-hrvatske princeze i kćeri kralja Bele IV., visok tri metra. Iz općine poručuju kako ni jedno ministarstvo nije odobrilo postavljanje kipa i da on nije u planu.

Tvrđava Klis branila se kroz stoljeća, a ovih dana kliški uskoci brane je od mađarske inicijative.

“Ja nemam problem s tim da bilo tko što traži, jesu to Talijani, Mađari, Turci, Srbi. Međutim stvar je u nama, svi imaju pravo tražiti, ali mi smo ti koji odlučuju što ćemo dati, a što nećemo dati”, rekao je Andi Jankov, član Povijesne postrojbe Kliški uskoci za RTL.

“Mađarske pretenzije”

Inicijativa prema njihovim riječima traje već desetljećima, a Klišani su žestoko protiv.

“Ako bi se načičkali s tim spomen pločama i spomenicima to bi bila jedna forma viva, jedna umjetnička nego povijesna destinacija tako da ja mislim ovo sve što se poduzima da je više jednog političkog značaja nego povijesnog i kulturološkog”, smatra član Povijesne postrojbe Kliški uskoci, Ante Meštrović.

“Mi znamo zbog čega oni to tvrde, znamo veliko mađarske pretenzije i njihov nacionalizam. Oni stalno žele potvrdu svojim građanima i stanovnicima Mađarske dokle se do mora prostiralo Ugarsko kraljevstvo”, rekao je Valter Firić, kroničar povijesti Klisa.

“Nikakav spomenik nije u planu”

“Što se tiče okolice tvrđave odlučuje isključivo općina Klis, a što se tiče same tvrđave odlučuje ministar državne imovine i ministar, kulture. A koliko je meni poznato, ni jedno ministarstvo nije dalo svoju suglasnost za postavljanje kipa”, rekao je načelnik Općine Klis, Jakov Vetma.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.