Foto: Goran Mehkek / CROPIX

ZAŠTO JE PLENKOVIĆ PREKO NOĆI PROMIJENIO MIŠLJENJE? Kritika koja je pokolebala premijera

Autor:

Prije nešto više od dva tjedna premijer Andrej Plenković u sabornici je predstavio paket mjera za spas gospodarstva uvjeravajući svoje kolege da je baš taj paket ono što je hrvatskom gospodarstvu nužno za opstanak u doba koronakrize. Plenković je tada isticao kako se radi o najkompletnijem paketu mjera u cijeloj Europskoj uniji, a mjere koje su u njemu zavedene opisao je kao sveobuhvatne i primjerene te vrlo zaokružene i kvalitetne.

Zastupnici iz oporbenih redova upozoravali su Plenkovića da prezentirani paket nije dostatan, dok se s druge strane HDZ-ovim redovima očekivano proširilo zadovoljstvo. Najglasniji među braniteljima prvotno predstavljenih mjera bio je Branko Bačić koji je paket mjera ocijenio kao nešto štoi je došlo u pravo vrijeme. ”To je jedan vrlo, vrlo sveobuhvatan paket mjera”, tvrdio je Bačić.

Međutim, paket od 63 mjere kojega je Vlada donijela poduzetnici su dočekali na nož pa su tako vladajuće upozorili kako njihove ‘sveobuhvatne’ mjere nisu dovoljne za razmjere krize koja očekuje domaće gospodarstvo. Svjesni posljedice poduzetnici su se pobunili i ustali protiv Plenkovićeva paketa tražeći od Vlade konkretna riješenja za vrtke koje je pokosio koronavirus, u javnost je istupio i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić zatraživši od vladajućih hitno donošenje nove mjere za spas gospodarstva na principu nula prihoda, nula rashoda, bez odgoda davanja državi, već uz optis davanja, parafiksalnih nameta i kojekakvih članarina.

Nezadovoljstvo vladinim paketom rezultiralo je  stvaranjem inicijative Glas poduzetnika u koju se skupila čitava paleta tvrtki i obrta koje su upozoravale na val otkaza, do kojega bi mogle dovesti ne samo kriza, već i vladine nedostatne mjere. Oni su otišli korak dalje pa su od Plenkovića zahtjevali da smijeni ministra Horvata kritizirajući ga zbog upravljanja gospodarskim resorom u ovo krizno doba napominjući kako se broj oonih koji ostaju bez posla penje i do 400 tisuća.

Kako se u doba koronakrize događaju razna čuda, tako je za divno čudo vladajuća svita čula glas poduzetnika pa je tako javnosti i poduzetnicima u vrlo kratkom roku prezentiran novi paket pomoći gospodarstvu, kojega je Plenković ponovno prezentirao kao sveobuhvatan, a koji je kako za sada stvari stoje ipak osvojio simpatije poduzetnika.

Nove mjere: Naknada radnicima 4000 kuna, tvrtkama otpis poreza; Plenković: ‘Rezovi kreću s plaćama u svibnju!’

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.