VIDEO: Recite zbogom starom kontroleru, ovo je budućnost video igara

Autor: M.M.

Reactive Grip omogućit će nam brojne zanimljivosti poput običnog hvatanja predmeta pa sve do mahanja hladnim oružjem poput mačeva i buzdovana, pucanja vatrenim oružjem, kao i korištenje dva kontrolera za pucanje praćkom. Na pamet nam pada, recimo simulator bagera, pucanje lukom i strijelom, kao i protuavionskim topom.

Kontroleri kakve koristimo nisu se bitnije mijenjali već 18 godina, a joystici gotovo da se nisu mijenjali od svojih prvih dana. No inovacije jedne male kompanija mogao bi unijeti revoluciju u načinu se igramo, a ovaj projekt ima i druge mogućnosti primjene.

Tvrtka Tactical Haptics, na crowdsourcing portalu Kickstarter predstavila je vrlo zanimljiv kontroler pod imenom Reactive Grip, a zamišljen je kao evolucija u interakcijama u video igrama, kao i u raznim simulacijskim softverima.

Kao što možete vidjeti u videu dolje, ovaj kontroler vam omogućuje da doslovce grabite virtualne predmete, čime će vam pružiti prilično kvalitetan osjećaj realnog manipuliranja objektima u igrama.

Čitava ideja se temelji na prilično jednostavnom sustavu koji omogućuje pokretanje 4 klizne pločice gore-dolje na rukohvatu ispod ruke.

Kada se sve one pokreću istom smjeru to djeluje kao da objekt posjeduje stvarnu „težinu“, obzirom da stvara otpor na vaše pokrete.

U videu također možete vidjeti nekoliko demo primjera korištenja Reactive Gripa, od običnog hvatanja predmeta pa sve do mahanja hladnim oružjem poput mačeva i buzdovana, pucanja vatrenim oružjem, kao i korištenje dva kontrolera za pucanje praćkom, temeljem čega možemo zamisliti kakvu bi sve primjenu kontroler mogao naći u igrama i simulacijskom softveru. Na pamet nam pada recimo simulator bagera, pucanje lukom i strijelom, kao i protuavionskim topom.

Mada se projekt nalazi u sustavu Kickstartera, Tactical Haptics je ovu kampanju tamo postavio više zbog marketinške promocije, jer je već dobio pozamašnu investiciju od američke znanstvene fondacije US National Science Foundation, pa će se Reactive Grip naći na tržištu bez obzira na to koliko će investitora privući crowdsourcingom.




Autor:M.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.