fbpx

VIDEO: Prvi ‘isprintani’ automobil

Autor: I.J.

Tehnologija 3D printanja omogućuje i odabir nekoliko pogodnih materijala koji se mogu koristiti u procesu, pa su 'isprintani' predmeti trajniji i čvršći od drugih, industrijski proizvedenih. Tako i proizvođači Urbeea, kanadska tvrtka Kor EcoLogic, tvrdi da bi materijali korišteni u proizvodnji trebali vozilu osigurati životni vijek od 30 godina.

Kada su tvorci automobila Urbee krenuli s realizacijom projekta, namjera im je bila izraditi vozilo koje će biti ekološki najprihvatljivije. Za razvoj ideje trebalo im je 15 godina, no izgleda da im se trud isplatio. Urbee koristi hibridni motor za pokretanje, a može ga se puniti iz više izvora. Ekološke standarde podigla je i tehnologija 3D printanja.

Naime, tzv. 3D printanje je tehnologija kojom se čestice rasutog materijala uz pomoć lasera spajaju u čvrstu cjelinu. Predmeti koji nastaju kroz takav proces se praktički sastavljaju česticu po česticu, pa tehnologiju karakterizira iznimna preciznost. Budući da se materijali u procesu printanja koriste samo u onoj mjeri u kojoj je to potrebno, viškova gotovo i nema.

Tehnologija 3D printanja omogućuje i odabir nekoliko pogodnih materijala koji se mogu koristiti u procesu, pa su ‘isprintani’ predmeti trajniji i čvršći od drugih, industrijski proizvedenih. Tako i proizvođači Urbeea, kanadska tvrtka Kor EcoLogic, tvrdi da bi materijali korišteni u proizvodnji trebali vozilu osigurati životni vijek od 30 godina.


Što se tiče tehničke strane, mali dvosjed ima tri kotača i hibridni motor sa samo 8 konjskih snaga. Međutim, kako je male težine, može ostvariti brzine do oko 110 km/h. Baterije električnog motora se mogu puniti preko obične utičnice ili solarnih kolektora sa krova automobila, a u usporedbi sa suvremenim automobilima, predstavlja do 8 puta energetski učinkovitiji koncept.

Ipak, Urbeea ne treba tako skoro očekivati na ulicama. Da bi mogli izraditi još jedan model, proizvođači kažu da će im trebati još najmanje milijun američkih dolara. Pretpostavlja se da bi prodajna cijena vozila bila oko 50 tisuća dolara, ali ako bi se počeo serijski proizvoditi, cijena bi sigurno padala.

>>>3D printeri mogu ‘isprintati’ i krvne žile

>>>VIDEO: Dragi, klinci opet divljaju, molim te isprintaj im ručak… i neki… zrakoplov

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.