Screenshot

(VIDEO) POP OTKRIO SPOMEN PLOČU ZLOČINCU KOJI JE RAZARAO VUKOVAR! ‘Umro je na prvoj liniji, onako kako umiru svjetske vojskovođe’

Autor: s.v.

„Činjenica da se u Novom Sadu otkriva spomenik čovjeku koji je bio zapovjednik u Vukovaru u kojem je ubijeno 2.200 ljudi bit će predmet formalnog prosvjeda Srbiji i to sam već rekao srpskom predsjedniku Vučiću!“, bio je jasan hrvatski premijer Andrej Plenković govoreći o delikatnoj situaciji koja bi mogla postati novi kamen spoticanja u hrvatsko-srpskim odnosima.

Da je otkrivanje spomen ploče čovjeku koji je zapovjedao razaranje grada uopće suluda ideja, koja se realiziranjem u mjesecu obilježavanja pada Vukovara može protumačiti kao besramna provokacija, smatra i Građanska Vojvodina koja je vrlo burno reagirala na ovu vijest.

Unatoč svemu, danas je u zgradi Komande grada u spomen sobi 1. Kopnene brigade Vojske Srbije otrkivena spomen ploča generalu Jugoslovenske narodne armije Mladenu Bratiću, koji je kao komandant Novosadskog korpusa poginuo 4. studenog 1991. godine, tijekom silovitog napada na Vukovar.

021.rs

Predstavnici Vojske Srbije su naveli da se uz otrkivanje ploče generalu Bratiću koji je poginuo na prvoj borbenoj liniji, otkrivena i spomen ploča poginulim pripadnicima Novosadskog korpusa iz ratova devedesetih, a radi se o više od 200 poginulih, 360 ranjenih i  petorici nestalih.

“Neka živi sjećanje na heroje”

“Naša dužnost je da se sjetimo najhrabrijih, najboljih među nama, onih koji su prihvatili na sebe teret, onih koji su časno izvršavali zadatke, koji se nikada nisu povukli i koji su životima platili slobodu za nas i naš narod. Neka živi sjećanje na te heroje”, kazao je na otkrivanju spomen -ploče pokrajinski premijer Igor Mirović.

Mladen Bratić poginuo prilikom napada JNA i srpskih paravojnih jedinica na Vukovar nedaleko od Borova naselja, prilikom artiljerijskog napada, a u biografiji koju je Vojska Srbije podijelila medijima se navodi da je “poginuo na Trpinjskoj cesti na ivici šume Đorgaj, onako kako umiru samo najveće svjetske vojskovođe: na prvoj liniji fronte ispred svojih vojnika”.




Autor:s.v.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.