fbpx

VIDEO: Dragi, klinci opet divljaju, molim te isprintaj im ručak… i neki… zrakoplov

Autor: Ivan Juričić

Gotovo kriomice, stiglo je vrlo novo doba Zvjezdanih staza. Pisači koji ispisuju predmete po volji i potrebi dio su naše stvarnosti.

Materijaliziranje stvari još uvijek ostaje plod mašte koji možemo vidjeti samo u znanstveno-fantastičnim filmovima, no tehnologija koja predstavlja najbliži doseg sličnih mogućnosti je tzv. 3D printanje. Riječ je o procesu koji se bitno razlikuje od tradicionalne ideje ispisivanja po papiru, jer je konačan proizvod opipljiva stvar spremna za korištenje.

Prije nekoliko dana je tim entuzijasta iz Velike Britanije obavio pokusni let modela zrakoplova na daljinsko upravljanje. Letjelicu su sami osmislili, a na prvi pogled djeluje kao sasvim prosječan model aviončića. Međutim, činjenica da je tim sastavljen od inženjera već sugerira da nije riječ o običnom modelu, pogotovo nakon izjava kako se nadaju da će taj model letjelice bitno promijeniti pristup u avio dizajnu. Naime, njihova letjelica je prvi takav model u potpunosti ‘ispirntan’.

U opisu svoje letjelice govore da su mogli iskoristiti nekoliko rješenja koja su se koristila na avionima iz Drugog svjetskog rata. Preuzeli su eliptičan dizajn krila, zahvaljujući kojima je britanski lovac Spitfire ostvarivao iznimne manevarske sposobnosti u zraku. Konstrukciju su ojačali po uzoru na tehnologiju gradnje bombardera, čija je unutarnja konstrukcija bila izvedena od međusobno isprepletenih elemenata.


Slojeviti princip printanja

Međutim, obje tehnologije su bile iznimno skupe u svoje doba i bile prilično zahtjevne za izvesti. Autorima ove letjelice je za dizajn i konačnu izradu trebalo samo tjedan dana, a i sami su ostali iznenađeni kako je, u odnosu na predviđanja, letjelica uspješno reagirala u zraku. Jednostavnu izradu i precizna svojstva omogućilo im je upravo 3D printanje.

Da bi se neki model mogao ‘isprintati’, potrebno je najprije osmisliti njegov izgled u 3D softveru, gdje praktički ne postoje ograničenja u izgledu objekta, jer je moguća izrada modela kakvu ne dopušta višeserijska proizvodnja. Naime, kada počne proces izrade, printer najprije secira model na slojeve tanke oko 100 mikrometara, a svaki sloj označava poseban ciklus izrade. U uređaju koji izrađuje modele nalazi se spremnik s prahom od plastičnih materijala i laser koji iznimnom preciznošću topi i spaja čestice na potrebnim mjestima. Kada laser završi spajanje praha za svaki secirani sloj nacrta, po obrađenom sloju nanosi se novi sloj praha i proces se ponavlja skroz dok model ne bude gotov.

Ono što na kraju izađe iz printera je velika količina praha iz koje je potrebno iščeprkati predmet, poput igračke iz pijeska. Materijal koji ostane se može ponovno koristiti, a postoje i neki drugi s udjelom metalnih čestica koji se mogu koristiti da bi se dobili još čvršći modeli.

Originalnim dizajnima do dalekosežnijih promjena

Precizna izrada originalnih predmeta je ono što nizozemska tvrtka indikativnog naziva Freedom of Creation (FOC) vidi kao svojstvo koje će pridonijeti popularnosti tehnologije trodimenzionalnog printanja u svijetu. Samim širenjem trebala bi postati jeftinija, a jača konkurencija bi uvjetovala i veći broj ljudi koji bi dalje usavršavao tehnologiju. Primjerice, trenutna cijena izrade stolne lampe iznosi oko 600 američkih dolara, što je značajan napredak uzme li se u obzir da je izrada predmeta u početnim fazama tehnologije iznosila i to 7,000 dolara.
Poslovna ideja tvrtke FOC osniva se na uslugama izrade predmeta za dvije vrste klijenata. Na svojim stranicama nude već osmišljene modele koji klijenti mogu naručivati, ali izrađuju predmete i za klijente koji se obrate sa samostalno izrađenim modelima. Upravo u originalno osmišljenim projektima oslikava se širina primjene ove tehnologije, kakvu su iskoristili, primjerice, autori prve letjelice izrađene uz pomoć trodimenzionalnog printera.

Stoga, nije izgledno da će ova tehnologija promijeniti pristup samo u avio dizajnu, nego bi mogla utjecati i na druge proizvodne djelatnosti. Budući da se modeli osnivaju na dizajnima izvedenim u programima, moguće je izvršiti brojne intervencije i mijenjati ih po želji, a dobiveni prototipovi omogućuju jeftine testne modele prije nego se pokrene skupa serijska proizvodnja.
Autor:Ivan Juričić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.