Wikimedia Commons

U ovoj su zgradi 1991. prekinuti odnosi s Jugoslavijom, Franjo Tuđman je preslio Vladu i Sabor, a evo što će biti danas

Autor: Hina

Više od 1700 ljudi iz Horvatova resora radit će u zgradi u čijem je podrumu ratne 1991. godine pokopana Jugoslavija, piše Jutarnji list.

Upravo je u ovoj zgradi Hrvatski sabor 8. listopada 1991. donio odluku o prekidu svih odnosa s Jugoslavijom koji se slavi kao Dan neovisnosti, a danas je to zgrada INE u Šubićevoj ulici u koju će useliti činovnici iz Ministarstva gospodarstva s pripadajućim agencijama i inspektoratima. Dan prije proglašenja neovisnosti Hrvatske Jugoslavenska narodna armija bombardirala Banske dvore, a tadašnji državni vrh na čelu s Franjom Tuđmanom je Sabor i Vladu premjestio u Šubićevu gdje je dan nakon bombardiranja proglašena neovisnost.

Useljenjem u ovu zgradu riješio bi se i problem Ministarstva poljoprivrede koji bi se uselio u prostor Ministarstva gospodarstva u Vukovarskoj jer bi više nebi plaćali skupi najam.

“Bili bismo učinkovitiji, a državi bismo uštedjeli novac u proračunu”, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede za Jutarnji list.

Pregovore s Inom vodi Ministarstvo gospodarstva, a konačnu odluku treba donijeti. Premijer je upoznat s problemom nedostatka prostora za Državni inspektorat, a sada će mu se predstaviti i ideja da se Inina zgrada u Šubićevoj.

Konačnu odluku nakon svih treba donijeti Vlada, a premijer se s idejom kupnje Inine zgrade tek treba upoznati.

U Ini nisu htjeli službeno komentirati mogućnost transakcije, a s obzirom na veći broj ponuda i interesa za ovu zgradu, razmatra sve opcije.

Informacija je u javnost procurila još 2016.

“Inina upravna zgrada i druge Inine lokacije imaju dovoljno kapaciteta te je zgrada u Šubićevoj stavljena u hladni pogon budući da je najskuplja lokacija za održavanje i uz najviše iznose komunalnih naknada. Kao dio kontinuiranog procesa povećanja efikasnosti poslovanja tvrtke, pokrenute su aktivnosti optimizacije upotrebe poslovnih prostora Ine s ciljem organizacijskog unapređenja i smanjenja troškova. Zaposlenici koji se nalaze na lokaciji u Šubićevoj 29 bit će preseljeni u druge Inine poslovne objekte, pri čemu to neće imati utjecaj na poslovne procese ili broj zaposlenih u kompaniji. To je zgrada koja se amortizirala. Kupci je moraju pogledati, nakon čega će ponuditi cijenu koja bi im odgovarala”, poručili su tada iz Ine.

 

Autor:Hina
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.