fbpx
Foto: Ilustracija/IHrvoje Jelavic/PIXSELL

U Hrvatskoj imamo mutirani virus! Pronađen u uzorcima iz Pule, Koprivnice, Varaždina, Dubrovnika, Splita i Osijeka

Autor: Dnevno

Novi koronavirus nije sasvim jednak u šest hrvatskih gradova, zaključili su znanstvenici Centra za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu.

”U Centru djeluje skupina znanstvenika koja ima ekspertna znanja za detaljnu analizu virusnih genoma. Njihove studije omogućuju praćenje virusa koji cirkuliraju Hrvatskom, radi li se o istom virusu, sličnim virusima, koja je stopa mutacija i slično. Korištenjem metodologije dubinskog sekvenciranja prema protokolu razvijenom u Centru, do sada su odredili sekvence cijelih genoma virusa SARS-CoV-2 iz uzoraka pacijenata iz šest hrvatskih gradova. Uočili su neke razlike u njima, ali puno značenje tih razlika tek će se spoznati”,  potvrdila je i objasnila za Večernji dr. sc. Beata Halassy, voditeljica Laboratorija za imunokemiju i biokemiju spomenutog Centra.

Novi koronavirus u ovom “drugom repu” prvog vala u nas uzrokuje jednake simptome bolesti COVID-19, među kojima su i oni tek nedavno službeno dodani na listu poput povraćanja i proljeva. Je li novi koronavirus mutirao, koliko ta promjena strukture virusa utječe na njegovu zaraznost, širi li se brže i uzrokuje li različite simptome bolesti? Sve su to i dalje aktualna pitanja kao i ono ključno – što to znači za izradu učinkovitog i sigurnog cjepiva?


Smatra se da je originalni soj virusa iz Kine do Europe mutirao i da je ta mutacija, naziva D614G, prešla u Ameriku. To je danas dominantan soj korone koji cirkulira svijetom. Toj se mutaciji, među ostalim, pripisuje veća zaraznost, ali znanost to tek treba nedvojbeno dokazati. Takva dominantna mutirana varijanta korone utvrđena je u spomenutim uzorcima briseva iz šest analiziranih hrvatskih gradova. Riječ je o uzorcima pacijenata iz Pule, Koprivnice, Varaždina, Dubrovnika, Splita i Osijeka kojima su metodologijom dubinskog sekvencioniranja prema protokolu razvijenom u spomenutom Centru dr. sc. Anamarija Slović i dr. sc. Jelena Ivančić Jelečki odredile sekvence cijelih genoma virusa.

IVAN ĐIKIĆ OTKRIVA: Koronavirus do sada je mutirao oko 30 puta. Evo kad ćemo imati cjepivo

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.