fbpx
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Tajanstveni moćnik… Tko je čovjek koji bi trebao spasiti hrvatsko gospodarstvo? O njemu se jako malo zna

Autor: Ivana Jurišić

Ekonomist Jehan Arulpragasam imenovan je na dužnost direktora Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju, priopćili su u srijedu iz Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj.

Na toj će dužnosti voditi Ured Svjetske banke u Zagrebu i nadzirati strateški, analitički, operativni i savjetodavni program Svjetske banke u obje zemlje. Riječ je o ekonomistu s 35 godina iskustva rada u području međunarodnog razvoja u preko 40 zemalja. U svom se radu usredotočio na uključivi rast i ljudski razvoj, što obuhvaća širok raspon tema počevši od makroekonomske i fiskalne politike, pa sve do strukturnih sektorskih reformi i socijalne politike.

Dovoljno iskustvo?

Novi direktor ima više od deset godina iskustva u upravljanju velikim kreditnim i analitičkim programima Svjetske banke i u rukovođenju osoblja na više kontinenata.


Dokazao se, stoji u priopćenju, u izgradnji snažnih partnerskih odnosa s vladama i razvojnim partnerima što je uvelike doprinijelo postizanju rezultata. Diplomirao je ekonomiju na Sveučilištu Cornell, a magistrirao je i doktorirao ekonomiju na Sveučilištu Sjeverne Caroline u Chapel Hillu.

Aktualni program Svjetske banke u Hrvatskoj usmjeren je na ublažavanje gospodarskih i društvenih posljedica bolesti covida-19, obnovu nakon potresa, promet, pravosuđe, inovacije, poslovno okruženje, zemljišnoknjižni sustav, znanost i tehnologiju te gospodarski razvoj panonske Hrvatske.

Svjetska banka surađuje s Hrvatskom više od 27 godina i u tom je razdoblju podržala više od 50 projekata u vrijednosti od gotovo pet milijardi USD, izradila brojne studije i pružila tehničku pomoć u jačanju institucija i izradi politika i strategija, zaključuje se u priopćenju.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.