Sudionici eksperimenta igrali ‘Doom’ pomoću moždanih valova

Autor: I.J.

Znanstvenici su uspjeli dekodirati moždane alfa valove i prilagoditi ih na način da, kada se emitiraju, računalo ih interpretira kao niz uputa. Iako sve upute u igri nisu izdane uz pomoć moždanih valova, eksperiment je imao za cilj pokazati da se ne radi o znanstvenoj fantastici, niti o nedostižnoj tehnologiji, nego o nečemu što bi uskoro moglo postati stvarnost.

Suprotno uvriježenom stavu da sati provedeni pred račnalnim igrama zatupljuju, uskoro bi pomoću njih mogli razvijati naše moždane funkcije. Na Sveučilištu MIT je objavljen eksperiment koji dokazuje da ljudi mogu ostvariti interakciju s računalnim igrama preko moždanih valova.

Da bi predstavio tehnologiju, znanstvenik Gerwin Schalk je prikazao video u kojem sudionici na računalu igraju legendarnu pucačinu Doom. Igrači su koristili joystick za kretanje, ali naredbe za pucanje su izdavali snagom vlastitog uma. I to vrlo precizno, piše portal Gamasutra.

Naime, znanstvenici su uspjeli dekodirati moždane alfa valove i prilagoditi ih na način da, kada se emitiraju, računalo ih interpretira kao niz uputa. Iako sve upute u igri nisu izdane uz pomoć moždanih valova, eksperiment je imao za cilj pokazati da se ne radi o znanstvenoj fantastici, niti o nedostižnoj tehnologiji, nego o nečemu što bi uskoro moglo postati stvarnost.

Demonstracije drugih sličnih eksperimenata uključivale su program koji je na temelju misli mogao ‘pročitati’ misli li osoba na glasove ‘ah’ ili ‘ooh’, te još jedan koji je preko moždanih valova mogao ‘čuti’ koliko glasno svira glazba koju su ispitanici slušali.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.