Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX/Ilustracija

STIGAO ŽESTOK ODGOVOR SUCIMA! Idu štrajkati, a ovo su im plaće: Ministarstvo sve otkrilo, ‘radi objektivnog informiranja javnosti, ističemo’

Autor: Dnevno.hr/E.P

Ministarstvo pravosuđa i uprave odmah je reagiralo nakon što je najavljeno da hrvatski sudovi stupaju u dvotjedni bijeli štrajk koji bi trebao početi od ponedjeljka 8.svibnja i trajati do 19. svibnja. Bit će otkazane sve sudske rasprave, osim hitnih.

To je odluka koja je jednoglasno donesena na sjednici Upravnog odbora Udruge hrvatskih sudaca zbog nezadovoljstva predloženim rastom plaća. Iz Ministarstva pravosuđa otkrivaju najnižu i najvišu sudačku neto plaću.

“Ministarstvo pravosuđa i uprave Nacrtom prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika predložilo je povećanje osnovice od 8% za sve pravosudne dužnosnike i dodatno povećanje od 26,28% za pravosudne dužnosnike prvog stupnja”, stoji u priopćenju.


Plaće će im rasti u prosjeku za 513 eura

“Prijedlogom Zakona sucima i zamjenicima državnih odvjetnika na prvom stupnju primanja će nominalno porasti u prosjeku 513 eura u neto iznosu.

Radi objektivnog informiranja javnosti, ističemo da su izračuni temeljeni na podacima o isplaćenim plaćama za mjesec veljaču te prikazuju vjerodostojan i aktualan prikaz stanja i materijalnog statusa pravosudnih dužnosnika.
U postojećem sustavu pravosudnom dužnosniku prvog stupnja s najnižim radnim stažem isplaćena je plaća u iznosu od 1.512 eura neto, dok je pravosudnom dužnosniku prvog stupnja s najvišim radnim stažem isplaćeno 1.749 eura neto. Prosječna isplaćena plaća u prvom stupnju iznosi 1.648 eura neto. Od 1.006 sudaca na prvom stupnju samo 34 suca ima radni staž od 10 godina i manje, dok je prosječni radni staž na prvom stupnju 25 godina.

Predloženim Zakonom plaće svih pravosudnih dužnosnika će porasti, u okviru proračunskih mogućnosti. Plaće sudaca na drugom stupnju povećat će se u prosjeku za 241 euro, sudaca visokih sudova za 281 te sudaca Vrhovnog suda za 312 eura u prosječnom neto iznosu.

Inicijativu o uređenju plaća u pravosuđu pokrenulo je Ministarstvo pravosuđa i uprave krajem prošle godine i od početka procesa ima otvoreni dijalog sa svim dionicima. Održani su sastanci s predstavnicima sudaca prvog stupnja, predstavnicima Udruge hrvatskih sudaca, Državnim odvjetništvom i Vrhovnim sudom kojima su predstavljeni svi prijedlozi Ministarstva”, stoji u odgovoru sucima.

Nadaju se da će organizirati redovan rad sudova

“U Radnu skupinu uključeni su predstavnici svih razina sudova i Državnog odvjetništva te je na posljednjoj radnoj skupini većina članova podržala prijedlog izmjena i dopuna Zakona i nastavak rada Radne skupine na izradi cjelovitog sustava plaća pravosudnih dužnosnika.

Ističemo da će Radna skupina nastaviti raditi na otvorenim pitanjima indeksacije plaća, izjednačavanja županijskih sudaca s plaćama sudaca visokih sudova, stupnjevanja plaća, kao i na pitanjima vezanih uz druga materijalna prava.
Vladavina prava počiva na osiguranju pravne zaštite svih građana i jednakom pristupu sudu. Vjerujemo da će Vrhovni sud, kao najviši sud u Republici Hrvatskoj, poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi se osigurala jedinstvena primjena prava i ravnopravnost svih stranaka u postupku.
Također, vjerujemo da će predsjednici sudova sukladno normativnim ovlastima organizirati uredno i pravodobno obavljanje svih poslova na sudu, odnosno osigurati redovan rad sudova.
Ministarstvo pravosuđa i uprave predloženi će zakon uputiti u zakonsku proceduru u hitni postupak”, navodi se u priopćenju.

Autor:Dnevno.hr/E.P
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.