Foto: Armin Durgut/PIXSELL/Ilustracija

ŠPANJOLSKA NAJAVILA REGISTAR ONIH KOJI SE NEĆE CIJEPITI: Ministar zdravstva kaže da je cijepljenje jedini put ka pobijedi koronavirusa

Autor: Mia Peretić

Španjolska će napraviti registar osoba koje se odbiju cijepiti protiv koronavirusa, a navedeni popis će podijeliti s drugim državama Europske unije, rekao je španjolski ministar zdravstva Salvador Illa.

Dodao je i da registar neće biti dostupan javnosti ili poslodavcima te da je put ka pobijedi koronavirusa “cijepljenje svih nas – što više to bolje”.

Španjolska je jedna od najpogođenijih zemalja Europe.

U intervjuu za televiziju La Sexta u ponedjeljak, Illa je naglasio da cijepljenje neće biti obvezno, prenosi BBC.

“Napravit ćemo registar onih koji su se odbili cijepiti koji ćemo podijeliti s našim europskim partnerima. To nije dokument koji ćemo objaviti javno i napravit ćemo sve da zaštitimo te podatke”.

Dodao je, osobe kojima je ponuđena ta opcija, a odbiju je iz kojeg god razloga, biti će u registru. S obzirom na nedavne ankete, postotak španjolskih građana koji su rekli da se neće cijepiti u studenom je s 47% pao na 28%.

“Ljudi koji odluče da se neće cijepiti, za što mislimo da je greška, na to imaju pravo”, rekao je novinarima i dodao da cijepljenje spašava živote i put je izlaza iz  pandemije. Broj osoba koje su umrle od Covida-19 u Španjolskoj prešao je 50 tisuća u ponedjeljak. U zemlji je zabilježeno više od 1,8 milijuna slučajeva zaraze.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.