screenshoot

SLUČAJ ŠEŠELJ PONOVNO AKTIVIRAN U HAAGU: Novi sudac traži hitno uhićenje i izručenje

Autor: Dnevno

Srbija je prije desetak dana podnijela žalbu na odluku sudca Mehanizma za kaznene sudove u Haagu – da se članovima Srpske radikalne stranke Vjerici Radeti i Petru Jojiću, optuženima za nepoštovanje suda, sudi u Haagu a ne u Srbiji, a amicus curie tužilaštva (prijatelj tužilaštva) danas se usprotivio žalbi, tvrdeći da ona mora biti odbijena.

U lipnju 2018. turski sudac Aydin Sefa Akay odlučio da se slučaj preda Srbiji i tada je ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete koji je bio na snazi od 2015. godine.

Novu odluku da se Radeti i Jojiću sudi u Haagu, nakon ponovnog odlučivanja, donio je 13. svibnja novi sudac u ovom predmetu Liu Daquin, čime je poništio raniju odluku da se ovaj predmet ustupi na suđenje Srbiji. Istom odlukom je naložio da se oni uhapse i izručenje Haagu.

U obrazloženju svog odgovora na žalbu Srbije koji je objavio  da javno tužilaštvo Mehanizam, amicus curie tužilaštva navodi da Javno tužiteljstvo vijeće Mehanizma još nije donijelo odluku da li će uopće prihvatiti da razmatra žalbu Srbije, ali da amicus curie svoj odgovor na žalbu ipak podnosi za slučaj da Javno tužiteljstvo veće dozvoli Srbiji pravo žalbe.

“Žalba Srbije treba da biti odbijena. Srbija nije uspjela da pokaže da odluka sudca sadrži neku konkretnu grešku u primjeni prava ili da je tako nepravedna ili nerazumna da predstavlja zloupotrebu njegove diskrecije”, navodi se između ostalog u odgovoru amicus curie.

On tvrdi da je odluka sudca pojedinca pravična i razumna i da obuhvata potpuno valjano izvršavanje njegove diskrecije, dok za podneske Srbije kaže da su već bili razmatrani.

On smatra da su ključni svjedoci u ovom predmetu izjavili da neće svjedočiti ukoliko suđenje bude bilo u Srbiji zbog “zabrinutosti za svoju sigurnost i sigurnost svojih obitelji”.

Dužnosnici Srpske radikalne stranke (SRS) Radeta i Jojić optuženi su za nepoštivanje suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, prijetili i nudili mito svjedocima u slučaju protiv predsjednika SRS-a Vojislava Šešelja.

U pitanju su dva svjedoka pod pseudonimima W1 i W2 koji su, prema tvrdnjama haaškog tužiteljstva, bili pod pritiskom da svjedoče u korist Šešelja i da su za to od Srpske radikalne stranke uzeli novac.

Srbija je prethodno u više navrata izrazila spremnost za suđenje ovog predmeta, garantirajući fer i pravednost postupka i adekvatnu zaštitu samih svjedoka.

Tužiteljstvo u Haagu protivilo se prebacivanju predmeta srpskom pravosuđu, i po njegovoj žalbi je u prosincu 2018. godine odlučeno da se to pitanje ponovo razmotri.

Srbija je 2015. godine odbila uhićenje i izručenje Jojića i Radetu Haaškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi utvrdili da nema uvjeta za njihovo izručenje, jer ni statut Savjeta sigurnosti Ujedinjenih naroda o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju kazneno djelo za koje se terete.

Nakon što je slučaj iz Haaškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. studenog 2017. prešao u Mehanizam, sudci tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se ovaj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno kazneno djelo – a to je Srbija.

Nakon toga sudac pojedinac je zadužen za koordiniranje predmeta i konkretne odluke.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.