fbpx

Slovenci masovno osnivaju tvrtke u Republici Srpskoj zbog razlike u porezu, zovu je ‘Panama državom’

Autor: Dnevno

Državljani Slovenije u Banjaluci se rado odmaraju i provode, ali tu su otkrili i svoj porezni raj. U protekle dvije godine otvorili su na stotine poduzeća daleko od očiju slovenskih poreznika, ali i od javnosti u Republici Srpskoj. Njihove kompanije nemaju ni broj telefona, ni internet stranicu, ni urede. Na adresama na kojima su prijavljene uglavnom ne postoje nikakva obilježja na osnovu kojih bi se moglo utvrditi da se tu nalaze. Prema istraživanju portala Capital.ba u posljednje dvije godine u najvećem gradu Republike Srpske je otvoreno preko 200 preduzeća u vlasništvu Slovenaca, a dobar dio njih je prema ostvario značajne prihode.

Primjerice, samo u banjalučkom naselju Borik, u ulici Relje Krilatice u poslovnom kompleksu “TC Borik” prijavljeno je oko 20 firmi među kojima su “Pro cross shop”, koja se navodno bavi iznajmljivanjem automobila, “NGC”, registrirana za djelatnost poslovnog savjetovanja, “Usluge AML” kojoj je u opisu posla inženjerska djelatnost te “Undecim” i “VBO Marketing” koje se u poslovnim registrima vode kao poduzeća za marketing i promidžbu.

Razlika u porezu u Republici Srpskoj i Sloveniji jedan je osnovnih motiva za osnivanje ovih poduzeća, a ne bilo kakav poslovni interes za suradnju s tvrtkama u RS-u.
Porez na dobit u Republici Srpskoj je deset posto i oporezivanje se vrši samo jedanput. U Sloveniji taj porez iznosi 20 posto, plus dodatnih 27 posto, ako se podiže dividenda.


Ukoliko se, na primjer, preko poduzeća u Banjaluci ostvari dobit od milijun eura, plaća se deset posto poreza, a ostatak od 900.000 se podigne s računa i raspolaže po volji. Kada u Sloveniji zaradite milijun eura, prvo platite porez na dobit od 20 posto, a kada se podiže preostalih 800.000 država uzima još 27,5 posto poreza, ako želite uzeti dividendu. To znači da poduzetniku na dobit od milijun eura u BiH ostane 800.000, a u Sloveniji tek pola od toga.

No, nije samo porez na dobit jedini motiv za otvaranje tvrtki u Banjaluci. Neke su otvorene kako bi se na njihovo ime kupio automobil koji vlasnik sada na ime firme iz Republike Srpske vozi po Sloveniji i cijeloj Europi. Naime, ukoliko se, na primjer, u Njemačkoj kupi automobil od 100.000 eura i uveze u BiH, plaća se samo 17 posto PDV-a. U slučaju Slovenije, njihov državljanin mora platiti 36 posto poreza na luksuz i dodatnih 22 posto PDV-a, što znači da mora platiti porez koji iznosi 60 posto cijene vozila.

Portal Capital otkrio da je najveću ulogu u masovnom otvaranju ovih preduzeća ima Rok Snežič, kontroverzni slovenski biznismen iz Maribora i prijatelj Janeza Janše, slovenskog premijera. Zbog svojih sumnjivih poslova Snežič je bio na meti istražnih organa kako ovdje tako i u svojoj zemlji. Suvlasnik je kluba “Capo” u Banjaluci i osnivač preduzeća “Isplata odšteta” i “Moj pravnik”.

Prema njegovoj ocjeni, Bosna i Hercegovina je najbliža off-shore zemlja u Europi, što njegovi klijenti uveliko koriste. Priznaje da Slovenci nemaju nikakav interes za naše tržište, već da im je osnovni cilj da sačuvaju svoj novac.

Prema njegovim riječima BiH je porezni raj, jer nije članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OCED) i ne podliježe obvezi razmjene bankovnih podataka.
“Bosna je na listi trećih zemalja i crnoj listi bankarstva te se ne daju nikakvi podaci zemljama Europske unije. Zato ljudi vole BiH, jer je ona “Panama država”. To je jako dobro za naše klijente jer oni ne žele da se zna koliko zarađuju”, zaključio je Snežić.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.