SAD izveo protuudar na Iran

Autor: Dnevno

Sjedinjene Američke Države su ovog tjedna izvele računalne napade na iranske sustave lansiranja raketa i na špijunsku mrežu, pošto je Teheran srušio američku bespilotnu letjelicu, pišu u subotu američka glasila.

Američki predsjednik Donald Trump je u posljednji tren opozvao planirane zračne udare na Iran nakon rušenja tog izviđačkog drona 20. lipnja. No u tajnosti je ipak odobrio protuudar u obliku računalnih napada na iranske obrambene sustave, pišu Yahoo! News i Washington Post.

Washington Post navodi da su na udaru jednog od takvih napada bila računala za kontrolu lansiranja projektila i raketa. Yahoo! News piše pak da je drugi hakerski napad bio uperen protiv špijunske mreže koja nadzire prolazak brodova kroz Hormuški tjesnac.

Po pisanju WP-a, te hakerske napade koji su isplanirani prije nekoliko tjedana, američki vojni dužnosnici su bili predložili kao odgovor na napade na naftne tankere u Hormuškom tjesnacu, za koje SAD krive Iran.

Inače, prema pisanju medija, računalni napadi između SAD-a i Irana nisu rijetki. Teheran je primjerice još 2010. optužio SAD i Izrael za računalni napad u kojem su pomoću računalnog virusa blokirali centrifuge za obogaćivanje uranija.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.