fbpx
Foto: Sandro Tariba

RAVNOTEŽA ŽELJA I POTREBA GOSTIJU I STANOVNIKA Na Malom Lošinju znaju kako to učiniti

Autor: Sanja Plješa

Povodom Dana planeta Zemlje, koji se tradicionalno obilježava 22. travnja, u sklopu specijala Energreen 2021, koji 23. travnja izlazi uz tiskano izdanje tjednika 7dnevno, objavljujemo niz članaka iz kojih se može iščitati važnost zaštite okoliša odnosno poduzimanja aktivnosti i mjera kojima je cilj sprječavanje onečišćenja i zagađenja okoliša, sprječavanje nastanka šteta, smanjivanje i otklanjanje šteta nanesenih okolišu te povrat okoliša u stanje prije nastanka štete.

Pojam održivih zelenih destinacija proizašao je iz engleskog naziva Sustainable Green Destinations koje se veže uz natjecanje Top 100 Sustainable Destinations, a kojeg provodi neprofitna fundacija Green Destinations za prepoznavanje i razvoj zelenih održivih destinacija.

Održivi i zeleni razvoj destinacije kao i turizma je dovođenje u ravnotežu želja i potrebe gostiju sa željama i potrebama stanovnika, a uz konstantu poštivanja prirodnih resursa i kulturno – povijesnog naslijeđa.


“Mali Lošinj od 2016. godine kontinuirano je uvršten u Top 100 Održivih destinacija svijeta. S godinama su se kategorije mijenjale kao i uvođenje većeg broja kriterija koje treba zadovoljiti kako bi bili dio zajednice koja stremi ka održivom razvoju. 2019. godine, Mali Lošinj uz prisustvo u Top 100 održivih destinacija svijeta, otišao je korak dalje u smjeru certificiranja destinacije kroz Green Destinations Award program. To je program koji certificira i promovira održive turističke destinacije na svjetskoj razini  u skladu s okolišnim, socio-ekonomskim i kulturnim pokazateljima. Budući da je Mali Lošinj 2014. godine prva destinacija koja se uključila u projekt Europske komisije, Europski sustav pokazatelja za održiva odredišta obvezujući se mjeriti više od 120 indikatora, korak ka certificiranju bio je logičan slijed”, rekla je Katarina Golubović, voditeljica projekata iz Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.

Dodala je kako je sukladno ETIS i GSTC indikatorima gdje se u sklopu gore navedenih polja mjeri učinkovitost destinacije u njezinom upravljanju, zadovoljstvo gostiju i stanovnika, promicanje lokalnih proizvođača i proizvoda, upravljanje otpadom, vodom i strujom, ispuštanje emisija CO2, zaštita kulturnih dobara, i drugih pokazatelja, Komisija je dodijelila Srebrnu nagradu Malom Lošinju kao priznanje destinaciji za napore koje ulaže u održivost destinacije i turizma.

U 2020. godini, na on line dodjeli Top 100 nagrada, Mali Lošinj konkurirao je u kategorijama Kultura i zajednica te Priroda i ekoturizam gdje su se prikazale priče o održivom turizmu i dobrim praksama, kao inspirativni primjeri drugim destinacijama, turoperatorima i putnicima.

Foto: Sandro Puncet Mali Losinj

Ove godine su kao primjer dobre prakse predstavili projekt Integriranog upravljanja kvalitetom u destinaciji (IQM) u koji je uključeno više od 130 dionika u destinaciji s ciljem podizanja kvalitete u svim segmentima ponude, stvaranjem standarda kvalitete, povezivosti dionika i prepoznatljivosti Lošinja kao destinacije izvrsnosti

Upravljanje održivim razvojem

Destinacijski menadžment koji podrazumijeva zajedničko upravljanje destinacijom, otvorenu komunikaciju i istinsko partnerstvo javnog i privatnog sektora obuhvaća integralni pristup u svrhu upravljanja održivim razvojem destinacije.

Jednostavno rečeno, “Bez mjerenja nema ni upravljanja” jer jedino obaveznim mjerenjem i usporedbom podataka detektiraju se snage, slabosti, prijetnje i prilike kako bi konstantno unaprjeđivali strategiju održivosti destinacije. U suradnji sa svojim stanovnicima i posjetiteljima dolaze do prijedloga i rješenja kako razvijati, ali u isto vrijeme i sačuvati trajnu kvalitetnu destinaciju za suživot stanovnika i ugodan boravak gostiju.
Upravo u kontekstu sinergije, Grad Mali Lošinj i Grad Cres 2018. godine započeli su s izradom Strategije razvoja turizma: Mali Lošinj i Cres – Strateški okvir i operativne strategije, koju su ove godine i usvojili. Strateški okvir Strategije uključuje viziju, misiju, pozicioniranje, turističke proizvode i ciljeve rasta, kao i aktivnosti definirane operativnim strategijama razvoja. Strategija je u originalnom sadržaju orijentirana na održivost razvoja i unaprjeđenje kvalitete proizvoda destinacije (karakteristike koje su se pokazale ključnima za uspješniju borbu protiv negativnih utjecaja COVID-a na turistički promet pojedine destinacije).

Mali Lošinj je prepoznat kao destinacija izvrsnosti

“Kao Turistička zajednica u suradnji s Gradom i ostalim dionicima želimo razvijati projekte i proizvode u različitim područjima prema kojima ćemo, upravo kako ste naveli, biti prepoznati kao destinacija izvrsnosti”, istaknula je Katarina Golubović.

Tako su još 2017. godine započeli s projektom IQM – Integrated Quality Management čiji je cilj okupiti i povezati sve subjekte u destinaciji koji gostima pružaju najbolju uslugu. Kroz projekt IQM sustavno i kontinuirano provodi se monitoring, prati razvoj kvalitete, savjetuje kako unaprijediti destinacijsku kvalitetu i promiče integriranost, lokalnu autohtonu priču, domaće kvalitetne proizvode, kulturu destinacije i stavlja u fokus kvalitetu i gosta koji destinaciju doživljava u cijelosti.
Foto: Sandro Tariba

Kroz Strategiju razvoja turizma Cresa i Lošinja u suradnji sa svim dionicima na otocima provode se brojni projekti od energetske tranzicije otoka prema obnovljivim izvorima energije, Centra znanosti o moru s prikazom morske bioraznolikosti otoka, izgradnje i uređenja trail centara, međunarodnog parka tamnog neba, osnivanja klastera lokalnih proizvoda, e-mobility shema i brojnih drugi.

Dobar primjer valorizacije pomorske tradicije i naslijeđa je Festival Lošinjskim jedrima oko svijeta. Sama ideja za osmišljavanje ovakve vrste festivala proizašla je iz želje za očuvanjem, revitalizacijom i turističkom valorizacijom pomorske baštine i to kroz oživljavanje i prezentaciju povijesnog i kulturnog naslijeđa lošinjskog pomorstva, koje je svoje zlatno doba živjelo od 1853. do 1884. godine.

Ovaj segment lošinjske povijesti izabran je za turističku promociju zbog svoje specifičnosti i namjere da se lošinjskim gostima, ali i domaćem stanovništvu, približi bogat i nadasve zanimljiv život hrabrih, požrtvovnih i sposobnih lošinjskih moreplovaca, brodograditelja te brodovlasnika koji su ovaj otok, zapravo neprikladan za razvoj brodarstva, učinili centrom pomorstva istočnog Sredozemlja 19. stoljeća.

Kroz Festival koji se održava u rujnu svake godine, počevši od 2017. godine, održavaju se tri velike regate, pomorske večeri, radionice i predavanja u kojima sudjeluju veliki broj lokalnih dionika, što kroz razne udruge, folklorna društva i klape, a sve s ciljem poticanja lokalnih dionika i stanovništva da zajedno revitaliziraju običaje, tradiciju i identitet područja na kojem se živi te da se tradicionalna znanja i vještine prenesu na sljedeće generacije.

Foto: Sandro Tariba

Kroz projekt Drvo je prvo u sklopu Festivala fokus je na revitalizaciji drvene građe u maloj brodogradnji. Tako su do sada u suradnji s vlasnicima barki sufinancirali i obnovili tri tradicionalne barke (guc, gajeta i pasara), a želja im je i dalje nastaviti s projektom i povećavati taj broj.

“Tu je i naš ‘Loger’, odnosno Intepretacijski plovidbeni centar pomorske baštine otoka Lošinja jedini ploveći muzej na otvorenom. Radi se obnovljenom jedrenjaku po uzoru na lošinjske logere s kraja 19. stoljeća na čijoj su obnovi radili lošinjski brodograditelji i koji danas priča priču lošinjskih kapetana, mornara i brodara, te služi i kao školski brod učenicima naše pomorske škole u Malom Lošinju”, rekla je Katarina Golubović.

“Odgovorni turizam je ono što zajednički radimo u destinaciji kako bismo ostvarili cilj. Izraz ‘održivo’ se prečesto koristi samo u apstraktnom smislu. Održivost je ambicija, a odgovornost zahtijeva da pokažemo što radimo kako bismo turizam učinili boljim i da budemo transparentniji u onome što postižemo, zajedno”, zaključila je Katarina Golubović.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.