Profimedia

PUTIN SPREMA NOVI ZAKON: Svaki Rus bi mogao biti proglašen stranim agentom!?

Autor: Daniel Radman

Rusija sprema novi zakon kojim bi se detaljnije reguliralo pitanje stranih agenata u njihovoj zemlji.

Svjetskim aktivistima za ljudska prava odavno se diže kosa na glavi, još 2012. proglašen je zakon po kojim su nevladine udruge, također i mediji, mogli biti tretirani kao strani agenti. Ukoliko bi primali novac izvana morali su se registrirati pri ministarstvu pravosuđa i proslijeđivati sve svoje publikacije i dokumente. U protivnom ihe je očekivala kazna.

Lani se taj zakon proširio i na novinare i na blogere, što je otvorilo tako široke definicije da se svaki strani dopisnik iz Moskve mogao proglasiti agentom. A ukoliko prođe novi zakon, praktički nad svakom osobom koja prima novac izvana stajat će prijetnja da je špijun!

Nadalje, svakoj osobi koja ime neko zaduženje – čak i na najnižoj razini lokalne vlasti – biti će zabranjeno primati novac izvana!? Aktivisti i eksperti za pravo zato tvrde: prema novom zakonu svakoga bi se moglo proglasiti špijunom!

Uvode Rusi i još jednu zakonsku odredbu. A to je uporaba ruskog softvera na inozemnim pametnim telefonima, a ukoliko već imate takvu mora se instalirati i ruska! Službeni razlog je da bi se kupnjom domaćeg softvera oslobodili strane programske podrške, no ne treba biti preveliki stručnjak za sigurnost da shvatite kako je i ovo način da država efikasnije kontrolira svoje građane…

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.