Flickr

Poznati ekonomski analitičar: ‘Za dvije godine stiže nova kriza, a kriv je Trump!’

Autor: Dnevno

Nouriel Roubini, ekonomski prorok koji je 2006. predvidio dolazak velike krize 2008., uvjeren je da nam se približava nova globalna gospodarska nepogoda. Sada je u komentaru za Project Syndicate pobrojao je sve probleme i zaključio kako se “rizik globalne recesije i krize u ionako krhkom gospodarstvu povećava”, prenosi Tportal.

Prama Roubiniju, kojeg mediji prozivaju kao popularnog prognostičara, razlozi potencijalne recesije uglavnom su vezani uz vanjsku politiku SAD-a i trgovinski rat koji potiče predsjednik Donald Trump te neposrednu prijetnju zlokobne kombinacije rasta inflacije i sporog gospodarskog rasta.

Dodao je da bi nova kriza trebala nastupiti 2020. godine. Prema njegovu mišljenju, neizvjesnost se počinje ostvarivati s trenutnom eskalacijom napetosti između SAD-a i Kine u vezi s trgovinom i tehnologijom, što uvelike povećava vjerojatnost globalne recesije.

“Dok trgovinski ratovi i potencijalni naftni šokovi predstavljaju rizik na strani ponude, oni također ugrožavaju agregatnu potražnju, a time i rast potrošnje, jer carine i veće cijene goriva smanjuju raspoloživi dohodak”, rekao je.

“S toliko neizvjesnosti, tvrtke će se vjerojatno odlučiti za smanjenje kapitalne potrošnje i ulaganja”, rekao je i dodao da je sve vjerojatnije da će velike središnje banke najprije smanjiti kamatne stope kao odgovor na nadolazeću gospodarsku krizu.


Međutim, promjene u politici središnih banaka neće biti dovoljne da zaustave globalnu recesiju, rekao je, kao što je bio slučaj s “velikom recesijom” iz 2009. godine.

“U takvim bi uvjetima dovoljno ozbiljan šok mogao potaknuti globalnu recesiju bez obzira na to što rade glavne središnje banke”, upozorio je Roubini.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.