PLENKOVIĆEVI TAJNI ADUTI! Njegov suradnik otvorio nam dušu: Evo kako će potući konkurenciju

Autor: Iva Međugorac

Kampanja za unutarstranačke izbore u HDZ-u polako se zakuhava, a u skladu s time, intenziviraju se i podjele na pristaše šefa stranke Andreja Plenkovića i na one koji mu nisu naklonjeni. ”Plenković je u ovom trenutku u prednosti, on drži sve karte u svojim rukama, čini se da dominira među HDZ-ovcima, a i on sam trenutno nije u panici”, tvrdi naš sugovornik iz vladajuće stranke blizak premijeru, koji bi se također za izbore već trebao početi pripremati jer bi se mogli odviti oko 17. ožujka.

Naime, prema HDZ-ovu Statutu, Plenkovićev mandat istječe 17. travnja pa bi novog šefa trebalo izabrati mjesec dana prije isteka mandata. ”On je doista u jednom trenutku razmatrao opciju prolongiranja izbora, ali i sam je shvatio da bi to bilo loše za njega, među izazivače je odlučio utrčati u idealnom trenutku, dok se oni još formiraju u stožere i pripremaju. Za Plenkovića bi, dakle, veliki dio posla trebalo odraditi i vrijeme kojega njegovi rivali neće imati dovoljno”, smatra naš sugovornik koji ipak priznaje kako su šefa na iskorak prema izborima prisilili istupi njegovih rivala Mira Kovača i Davora Ive Stiera. ”Stanje u stranci nije idealno, Plenkoviću nije sasvim jednostavno izboriti se za novi mandat na čelu stranke, ali neki ključni faktori ipak su na njegovoj strani, a najvažniji je svakako taj da on u utrku ulazi s pozicije predsjednika Vlade, u trenutku kada Hrvatska predsjeda EU-om i rušiti ga u tom položaju za HDZ predstavlja veliki rizik i vodi prema padu Vlade, a to je malo izgledan scenarij”, smatra naš sugovornik, koji opasnost za Plenkovića vidi samo u jednoj soluciji. ”Ako se Stier, Kovač i ostali takozvani konzervativci uspiju dogovoriti, u što osobno ne vjerujem, tada će se Plenković ipak morati zamisliti zbog svoje pozicije, u suprotnom, glasovi će se raspršiti, a oni neće učiniti ništa”, smatra naš sugovornik.

“Plenković je već sada diskretno zaokoračio u kampanju, u Splitu i Dalmaciji proteklog vikenda odradio je solidan posao, družio se s članstvom, ponudio im konkretna i realna obećanja, on ima mehanizme i poziciju s koje uistinu nešto i može obećati. Osim toga, ne treba zanemariti ni njegov utjecaj u EPP-u. Penava je lokalni političar, a Stier i Kovač nisu taj kapacitet kao on kada je o vanjskoj politici riječ. Nezadovoljstvo postoji, ne negira to nitko, nezadovoljni smo i zbog predsjedničkih izbora, ali nije samo Plenković za to odgovoran, on gafove Kolinde Grabar-Kitarović nije mogao kontrolirati, ma to nije mogao kontrolirati nitko”, prepričava naš sugovornik te napominje kako Plenković u idućim mjesecima namjerava stabilizirati svoju poziciju na terenu. Jasno nam je da tu postoje razne kalkulacije i interesi, no mnogi županijski predsjednici Plenkovića su već sada podržali, prema tome, sada je na redu članstvo koje je potrebno konsolidirati”, zaključuje HDZ-ovac.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.