Foto: Robert Fajt / CROPIX

OPTUŽBE IZ BiH! Hrvatska policija ILEGALNO vraća ILEGALNE migrante?!

Autor: Dnevno

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Slobodan Ujić ustvrdio je u utorak da vlasti BiH imaju “pouzdane dokaze” da hrvatska policija ilegalne migrante koje zatekne na svom teritoriju protuzakonito vraća u BiH.

Iako nije rekao kakvi su to dokazi, Ujić tvrdi da će zbog toga morati donijeti posebne odluke. “Mi imamo brojne i pouzdane dokaze da ta zemlja (Hrvatska) nezakonito vraća ilegalne migrante u BiH. Posjedujemo medicinsku dokumentaciju i mnoštvo izjava migranata. Uz to dobili smo informacije da je Hrvatska iz Slovenije primila nekoliko tisuća migranata. Vidjet ćemo što namjerava učiniti s njima”, kazao je Ujić novinarima u Sarajevu.

Izjavu je dao nakon sastanka sa skupinom zastupnika u Parlamentu BiH o problemu ilegalnih migracija u sjedištu Službe za poslove sa strancima. “Zbog ovakvog razvoja događaja morat će se očitovati posebno koordinacijsko tijelo zaduženo za praćenje ilegalnih migracija i “zauzeti stajalište” u odnosu na postupke hrvatskih vlasti“, rekao je Ujić.

Prema podacima vlasti u BiH u tu je zemlju od početka godine do danas ušlo 19.500 registriranih ilegalnih migranata, što je za oko 20 posto više nego u istom razdoblju lani. Najviše migranata, između tri i četiri tisuće, boravi na području Bihaća, no sve ih je više i u području Tuzle gdje ih ranije nije bilo.

“Dnevno registriramo od 100 do 150 ilegalnih migranata. I dalje najviše migranata dolazi iz Pakistana i  u dobi od 18 do 35 godina. U 90 posto slučajeva radi se o ekonomskim migrantima. Nama je cilj da u BiH uđe 100 migranata i da jednako toliko njih napusti BiH. Ako u našu državu uđe dnevno 150 migranata, a istodobno izađe 60 onda imamo problem“, kazao je Ujić.

BiH mora žurno usvojiti strategiju upravljanja migrantskom krizom koja bi dala jasne odgovore koliko migranata ta zemlja može primiti, rekao je zastupnik u Zastupničkom domu parlamenta BiH Dženan Đonlagić.  “Ovo nije stranački niti entitetski problem, mi se sučeljavamo i sa sigurnosnim izazovom i kriza je zahvatila cijelu BiH i ona će trajati. Njezin teret moraju podnijeti svi, a toga u ovom trenutku nema“, rekao je Đonlagić.

I zastupnik Nermin Emrić iz Unsko-sanske županije, koja podnosi najveći teret migrantske krize, upozorio je da stanje postaje sve dramatičnije. Kazao je da je županija iz koje dolazi praktično pod okupacijom te slijedi iznimno teško razdoblje i za migrante koji onamo dolaze, ali i za lokalno stanovništvo. “Svjedočit ćemo sve težim uvjetima jer dolazi zima i niske temperature. Opravdana je bojazan građana da će migranti ulaziti u kuće koje se neće moći braniti”, upozorio je Emrić.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.