fbpx
Foto: Pixabay

PRIJETNJA IZ SUSJEDSTVA: ‘Mogli biste dobiti nuklearni otpad iznad Dubrovnika ako se ne okanite skladištenja pored naše granice’

Autor: L.B.

Kao mjesto na kojem će Hrvatska skladištiti nuklearni otpad iz Nuklearne elektrane Krško odabrana je Trgovska gora. Međutim, stanovnici ovog dijela zemlje zbog toga negoduju, a još i više oko 200 tisuća stanovnika susjedne BiH.

Naime, tamošnje ekološke udruge smatraju da vlasti BIH namjerno izbjegavaju raspravu o ovoj temi s Hrvatskom i pitaju se što zapravo stoji iza toga. Otkada se doznalo da će Hrvatska skladištiti svoj dio otpada iz NE Krško u Vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori, stanovništvo koje živi uz rijeku Unu, svega nekoliko stotina metara od dotičnog skladišta ubojitog otpada, spava s grčem u želucu.

Međutim, nakon potresa koji je krajem prošle godine pogodio županiju u kojoj se nalazi spomenuta vojarna, strah s obje strane granice se povećao. Naime, ekološke udruge upozoravaju da će u slučaju bilo kakve havarije posljedice za biološku raznolikost sliva od Bihaća preko Novog Grada biti nesagledive, piše DW.


Tegeltija stajao po strani dok je Plenković govori da se lokacija neće mijenjati

Usto, aktivisti smatraju da je BiH u potpunosti zakazala po ovom pitanju, što se pokazalo i tijekom nedavnog posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini. Naime, iako je prvi čovjek Vijeća ministara BIH Zoran Tegeltija tvrdio da će učiniti sve da nagovori hrvatsku vladu da promijeni lokaciju skladištenja otpada, nakon Plenkovićeve izjave da se lokacija neće mijenjati, nije rekao niti riječi.

“Riječ je o vojnom objektu, gdje nema nikoga u blizini. Nema nikakve opasnosti za ugrožavanje zdravlja ljudi u Hrvatskoj a još manje za građane s druge strane, u BiH”, rekao je hrvatski premijer. Za to vrijeme je Tegeltija šutke stajao po strani.

No, prije dvije godine BiH je formirala dva tima koja bi se trebala baviti ovim pitanjem: jedan stručni i jedan pravni. No, Vijeće ministara je potom formiralo i Koordinacijsko tijelo koje nadgleda i koordinira ovu borbu BiH za očuvanje prirodnih resursa. U posljednjih godinu dana održana su svega dva sastanka na ovu temu, a učinjeno nije ništa.

‘Ništa za nas nije manje vrijedan Novi Grad i Bihać, nego za njih Dubrovnik’

“To sada postaje prostor koji je nepoželjan kao mjesto življenja. Strah stanovništva, raseljavanje i proizvodi s tog terena, koji će biti označeni da dolaze s lošeg geografskog terena. Čitav niz problema se otvara, čak i da se ništa ne dogodi u deponiju. A ako se pak nešto dogodi, poput nedavnih potresa u Glini i Zagrebu, tek bi onda imali problem”, rekao je Neđo Đurić iz Stručnog tima, čijim članovima nije dozvoljeno prisustvo na Trgovskoj gori kako bi zajedno s hrvatskom stranom obavljali istraživanja.

Međutim, član Pravnog tima BIH Vitomir Popović ističe da BIH ne može mnogo učiniti, čak i da se otvori mogućnost arbitraže u ovom postupku, jer je Hrvatska već počela s pripremama prije nekoliko godina, a prema dostupnim podacima, radovi na pripremama bivše vojarne već traju.

Ono što BiH može napraviti je nekoliko stvari: mogu se obratiti Međunarodnom sudu pravde, a onda i tužiti Europskom sudu za ljudska prava. No, tu je još jedna, radikalna, a ipak legalna mjera.
“Ukoliko se ne budu okanili Trgovske gore, jednog dana mogu dobiti nuklearni otpad iznad Dubrovnika, na najbližoj točki s BiH. Jer ništa za nas nije manje vrijedan Novi Grad i Bihać, nego za njih Dubrovnik. To su legalne metode reciprociteta”, zaključio je Popović.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.