fbpx

Najveća uloga za najmanje brodove u potencijalnom sukobu s Iranom

Autor: I.J.

Iran je razvio posebnu taktiku u kojoj malim, brzim i/ili daljinski upravljanim plovilima žele ugroziti obranu velikih brodova. Jeftino i moćno oružje na kojem također inzistiraju su podvodne mine. Američka mornarica je stoga odlučila da bi 13 patrolnih brodova klase Cyclone i 14 minolovaca klase Avenger bile najprikladnije protumjere.

Ukoliko dođe do oružanog sukoba između SAD-a i Irana, najmanji brodovi američke mornarice bi mogli imati jednu od najvažnijih uloga. Trenutno se mali minolovci i patrolni brodovi nadograđuju i šalju u Perzijski zaljev, što je pomalo ironično, jer već godinama američka mornarica se pokušava riješiti velikih ratnih brodova.

Mali brodovi nisu nikada ni bili u fokusu mornarice, koja je oduvijek više voljela velike brodove koji mogu djelovati svugdje u svijetu, daleko od matičnih luka. Prosječna veličina američkih razarača se od ranih devedesetih udvostručila, pa sada iznosi oko 9.000 tona deplasmana.


No, u nekim situacijama mali brodovi su ipak u prednosti. Mogu pristupiti plićim vodama i približiti se neprijateljskoj obali. Unatoč tome, američka mornarica je zamijenila nekoliko desetaka patrolnih brodova i minolovaca, s težinom od oko 1.000 tona, novom LCS (Littoral Combat Ships) klasom višestruko težih brodova. Tijekom godina dali su nekoliko patrolnih brodova Filipinima i Obalnoj straži, a tijekom 2006. i 2007. godine su otpisali polovicu minolovaca jedva 10 godina starih, piše Wired.

Radovi s LCS klasom brodova ne napreduju po planu, događaju se kašnjenja, problemi u izvedbi i s budžetom, pa je radni vijek brodova koji su još uvijek u upotrebi produžen. Upravo ti mali brodovi sada dobivaju novu opremu, oružje i senzore, te ih tako pripremaju za potencijalni sukob s Iranom.

>>>

Posljednja iskušenja za bojni brod koji voli vojevati u pličinama

U međuvremenu, Iran je razvio posebnu taktiku koja predviđa napad u ‘roju’. Malim i brzim brodovima i daljinski upravljanim plovilima žele ugroziti obranu velikih brodova. Jeftino i moćno oružje na kojem također inzistiraju su podvodne mine. Američka je stoga odlučila da bi 13 patrolnih brodova klase Cyclone i 14 minolovaca klase Avenger bile najprikladnije protumjere.

U sklopu ubrzanog programa vrijednog 4 milijuna dolara, brodovi klase Cyclone, od kojih je pet trajno smješteno u Bahrainu, dobivaju novi laserski ciljni sustav za svoje 25 milimetarske topove. Pomoću njega moći će gađati mete na površini i zraku, među kojima su i mali brodovi i bespilotni sustavi. U istom gradu su još četiri broda klase Avenger, koji se opremaju novim robotima za neutraliziranje mina.

U određenom smislu, val malih ratnih brodova je zakašnjelo ispunjenje davno napuštene vizije za buduću flotu. Teorija, vojne vježbe i formalne studije koje je američka mornarica provela krajem 90-ih godina prošlog stoljeća, govorili su u korist razvoja flote prema malim bordovima. Preporučen je razvoj malih, dobro naoružanih brodova težine do 1.000 tona, nazvanih Streetfighter. Međutim, američka vojska se odlučila za razvoj većih brodova, a rezultat su bili brodovi klase LCS, koji su tri puta veći. Ipak, trenutni razvoj manjih brodova ne znači trajno definiran stav američke mornarice. Kada iranska kriza prođe, mogla bi ponovno početi razmišljati o velikim brodovima.
Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.