fbpx

Na IPv6 protokol još treba pričekati

Autor: I.J.

Međunarodno tijelo u čijoj je ovlasti regulacija prometa na internetu ICANN, dodijelilo je početkom godine posljednje adrese prema starom protokolu. Kao alternativa je već pokrenut postupak prelaska na IPv6 sustav, koji nudi gotovo neograničenu količinu adresa. Međutim, na samostalno funkcioniranje IPv6 sustava još treba pričekati.

Broj stranica s domenama .com, .net, i .org koje podržavaju IPv6 protokol je do listopada ove godine porastao za 1,900 posto, prema istraživanju koje je provela organizacija Measurement Factory. No, iako je porast stranica koje koriste novi protokol drastično povećan, pristup sadržaju još uvijek nije moguć bez oslanjanja na dosadašnji IPv4 standard.

Naime, sustav brojčanih oznaka na temelju kojih se određuje adresa stranice po IPv4 standardu omogućavao je oko 4 milijarde adresa. Međunarodno tijelo u čijoj je ovlasti regulacija prometa na internetu ICANN, dodijelilo je početkom godine posljednje adrese prema starom protokolu. Kao alternativa je već pokrenut postupak prelaska na IPv6 sustav, koji nudi gotovo neograničenu količinu adresa. Međutim, na samostalno funkcioniranje IPv6 sustava još treba pričekati.

U sklopu istraživanja koje je proveo Measurment Factory, većina DNS (Domain Name System) sustava još uvijek ne može odvesti korisnika IPv6 standarda na traženu adresu. Manje od jedan posto svih poddomena koje su bile uključene u njihovo istraživanje imalo je servere prilagođene za IPv6 protokol. U skladu s time je i broj servera za elektroničku poštu, koji neznatno premašuju udio od dva posto, piše PCWorld.


No, prema podacima za prošli mjesec, oko 25.4 posto adresa s .com, .net i .org domenama podržavalo je IPv6 standard, u usporedbi s 1.27 posto u odnosu na godinu dana ranije. Značajnu ulogu je odigrao jedan od najvećih svjetskih registratora domena GoDaddy, koji navodno ima oko 30 milijuna korisnika svoje DNS usluge. Measurment Factory tvrdi da se priključuju i drugi vodeći registratori, poput Gandia i OVH-a iz Francuske, te češki Active24.

Što se tiče strukture zemalja koje prihvaćaju novi standard, na vrhu je Francuska s 57 posto domena dostupnih po IPv6 protokolu. Slijedi SAD s 42 posto, te Republika Češka s 36 posto. Međutim, u istraživanje nisu bile uključene poddomene koje su u sklopu nacionalnih domena na području Azije, gdje se zbog oskudnosti kapaciteta intenzivnije krenulo u implementaciju IPv6 protokola.

Autor:I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.