fbpx
Screenshot/yt

KRVAVI RUJAN! MJESEC U KOJEM JE HRVATSKA POČELA GORJETI: Pokolj u Kusonjama, napad na Petrinju, Vukovar u plamenu

Autor: Snježana Vučković

Petogodišnji Domovinski rat ispunjen je što pobjedama, što porazima. Ne postoji niti jedan dan u kalendarskoj godini na čiji se datum nije dogodio napad, obrana, pokolj, palež ili ubojstva. Doduše, 1991. i 1992. mogu se nazvati godinama aktivnog ratovanja, dok su od 1993.-1995. u pitanju bile svedene na pojedinačne, planirane akcije.

Krvavi rujan

Kaos s početka rata zakuhao se početkom 1991., no rujan te godine postao je najkrvaviji, što se ratnog djelovanja diljem cijele Hrvatske tiče, a mi donosimo samo neke:


Bitka za Šibenik – Rujanski rat

Rujanski rat bio je ključan za obranu Hrvatske, jer tad je međunarodna zajednica razvlastila Jugoslaviju od njenih državnih atributa. Bitka se odvila od 16. do 23. rujna 1991. godine. U bezizglednoj situaciji hrvatske su snage uspjele obraniti grad od srpskih osvajača. Dan prije krenuo je veliki napad na Zadar. Šibenska je bitka bila iznimno strateški važna, jer se moralo obraniti šibenski most, grad Šibenik i položaji na Jadranskoj magistrali. U toj su bitci snage odmjerili Rahim Ademi i Ratko Mladić. Nakon osam dana srpski je osvajač bio prisiljen na povlačenje.

Kusonje

Događaj pogibije osamnaestorice pripadnika 105. bjelovarske brigade i dvojice policajaca 8. i 9. rujna 1991. u četničkoj zasjedi u Kusonjama pokraj Pakraca nazvan je “pokolj u Kusonjama”. To je jedan od najtragičnijih događaja na pakračkom ratištu.

U rujnu je u Novoj Gradišci u zračnim napadima na grad poginulo 11 osoba, a 50 je ozlijeđeno.

Vukovar
U rujnu je Vukovar već gadno krvario, a Trpinjska cesta se, zahvaljujući pokojnom Marku Babiću, pretvarala u “groblje tenkova”. Babić ih je tog mjeseca uništio čak pet!

U rujnu iste godine, roditelji Marka Babića odvedeni su iz sela Bobota i pogubljeni.

Maestral
U rujnu 1995. se odvila i prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH u zapadnoj BiH, operacija “Maestral”.

Kontroverzna Una ’95.

Isti mjesec, iste godine odvila se i tragična operacija “Una ’95” u kojoj je izgubljeno 49 života, od čega je poginulo čak 13 pripadnika Crnih mambi. Riječ je o akciji koja je i danas tema amnogih kontroverzi i teorija.

Dubrovnik

Također, u rujnu Dubrovnik pada u pomorsku blokadu, a mještani pomalo napuštaju grad.

Petrinja

Početkom rujna 1991. JNA otvoreno napada i okupira Petrinju. Nakon brojnih zločina nad hrvatskim civilima, ovaj napaćeni grad nakon tri tjedna pada u ruke Srba.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.