Darko Horvat. Foto: FAH / POOL

HORVAT OTKRIO KOLIKO ĆE PAST BDP: Rezanja plaća bez dogovora neće biti!

Autor: Dnevno

Ministar gospodarstva Darko Horvat poručio je u utorak kako bi projekcija MMF-a, da će Hrvatska u ovoj godini zabilježiti pad BDP-a devet posto, mogla biti pozitivna kada se gleda u kontekstu naših najvećih trgovinskih partnera, a kaže da neće biti jednostranih odluka u vezi s mogućim smanjenjem plaća u javnom sektoru.

“Je li to samo 9 posto ili su očekivanja možda malo i preoptimistična? Kada ste u kontekstu procjena koje Njemačkoj, Austriji, Italiji, Sloveniji – našim najvećim trgovinskim partnerima, daju ukupno pad BDP-a negdje na razini Hrvatske, onda bi s tim procjenama i mogli biti zadovoljni”, rekao je Horvat za Dnevnik RTL-a.

Upozorio je da se pad potrošnje očekuje u drugom dijelu travnja i svibnju, a podsjećajući na lanjsku potrošnju za Uskrs od 1,4 milijarde kuna, ovogodišnjih potrošenih 1,2 milijarde ocijenio je dobrim.

Pad od 14 posto nije ono što će nas zadesiti u sljedećim danima. Mi pad u trgovinskom smislu očekujemo u drugom dijelu travnja i u svibnju”, kazao je Horvat ocjenjujući da je hrvatsko gospodarstvo za sada žilavo i još uvijek funkcionira.

Najavio je da će biti objavljeni svi oni koji su dobili pomoć Ministarstva gospodarstva. “Vrlo transparentno kao i sva do sada dodijeljena sredstva iz državnog proračuna bit će objavljena na stranicama ministarstva”, najavio je ministar.

Govoreći kako određeni segmenti gospodarstva bilježe drastičan pad, Horvat je istaknuo da neki dijelovi gospodarstva bilježe i rast.
Siguran sam da ćemo Vladinim mjerama održati određenu zaposlenost, a najbitnija je, naglasio je Horvat, velika razlika između onih koji isplaćuju pomoć da bi zadržali radna mjesta u odnosu na one poduzetnike koji su spremni otpuštati, u velikom je nesrazmjeru.

Ministar je ocijenio da je administracija, koja je u samo desetak dana najavila mjere i počnela ih provoditi, vrlo brzo prionula poslu. “Mehanizmi su jednostavni, vrlo provedivi i 1,3 milijardi kuna već isplaćenih daje nam za pravo misliti da smo pogodili u sridu i da mjere imaju svoj efekt, a da će pravi efekt imati u narednim mjesecima”, rekao je.




Solidarnosti mora biti

Upitan o mogućem rezanju plaća u javnom sektoru, Horvat je kazao da neće biti nikakvih jednostranih odluka.
“U jednom vrlo interesantnom razgovoru sa socijalnim partnerima, jer svi za stol dolaze sa svojim prijedlozima tako i Vlada ima svoje određene simulacije i izračune, kada dovedemo razgovore do visoke doze konsenzusa, tada će biti konkretnih odluka”, poručio je ministar gospodarstva.

Horvat je kazao kako je i politika i premijer Andrej Plenković poručio kako solidarnosti biti mora. “U kojoj razini i u kojim postotcima, vidjet ćemo u nekoliko sljedećih dana”, kazao je dodajući kako su i sindikati spremni na razgovor.




Horvat je procijenio da će mjere trajati tri plus tri mjeseca, a nakon toga će se ili modificirati ili mijenjati.

“Do kada će nam trajati ovakva situacija uzrokovana koronavirusom, ne ovisi samo i isključivo o gospodarskim mjerama, nego o zdravstvenim parametrima kojih je u ovom trenutku dio i sama Hrvatska. Gospodarski efekt koji trpimo uzrokovan je nečim na što nismo mogli utjecati, ali se možemo vrlo efikasno protiv toga boriti”, kazao je Horvat.

Pozvao je sve da se drže preporuka zdravstvenog sustava, budu odgovorni prema sebi i drže se socijalne distance, a Stožer će pravovremenim odlukama dovesti do toga da se efikasno borimo protiv koronavirusa.

“Što ćemo se efikasnije boriti protiv ove nedaće, dinamički će se i gospodarstvo vraćati na one razine kakve smo ostavili 2019. godine”, zaključio je Horvat.

Zbog koronakrize opet raste javni dug, ove godine premašit će 80 posto BDP-a

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.