Foto: Davor Pongracic / CROPIX

GOTOVO JE! KOLINDA ODLAZI IZ HRVATSKE, NEĆE SE KANDIDIRATI? Dobila laskavu ponudu koju ne može odbiti

Autor: Iva Međugorac

Da bi Andrej Plenković u rujnu mogao napustiti funkciju predsjednika Vlade i prvog čovjeka HDZ-a, naš je portal, ali i tjednik 7dnevno, najavio prije nekoliko tjedana, a na tom tragu nastavili su se nizati napisi uglednih svjetskih medija. Kada je o Plenkoviću riječ, nije nepoznanica da je riječ o čovjeku nezasitnih ambicija koji je, doduše, na europskim izborima doživio debakl, što ga je motivirao da razmisli o europskim funkcijama koje mu se nude. No, da bi bi mogao biti uspješan na europskoj razini, prije mora srediti nered koji je posijao u svojem HDZ-u. Kako zasad stvari stoje, ključeve Vlade mogao bi prepustiti svojem najlojalnijem suradniku Gordanu Jandrokoviću. No, u Plenkovićevoj se križaljci kao čovjek koji bi mogao preuzeti Vladu navodno spominje i aferama obilježeni ministar Lovro Kuščević. Ipak, što će Plenković učiniti, u ovom trenutku i nije toliko intrigantno, koliko je intirgantna pozicija predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kojoj za vrat pušu dva više nego ozbiljna konkurenta. Naime, i Miroslav Škoro i Zoran Milanović bacili su joj rukavice u lice i najavili sudjelovanje u bitki za Pantovčak. Za to vrijeme, zagonetna i nervozna predsjednica svoje planove krije kao zmija noge, dok u njezinu timu vlada nezapamćena nervoza. No, nije šefica države nervozna samo zbog ozbiljnih konkurenata nego i zbog onih koji bi je trebali podržati u kampanji za još jedan mandat. Riječ je, dakako, o HDZ-ovcima koje vodi Vladimir Šeks, koji joj je ovih dana stvorio dodatni problem govoreći o materijalima koji bi je mogli kompromitirati. Koji su to materijali i zašto uopće smatra da bi se predsjednicu nečim moglo kompromitirati, u svojim daljnjim javnim istupima i opravdanjima Šeks nije otkrio.

No, kada se sve zbroji i oduzme, pitanje je želi li uopće Šeks, koji se s predsjednicom rastao u neugodnom tonu, da ona ponovno zavlada državom ili mu je pak u njegovu i Plenkovićevu, pa i u interesu HDZ-a, pred kojim je izborna godina, da kormilo države preuzme Milanović s kojim će znatno lakše ratovati i skupljati poene? Jer ako pobijedi u utrci za još jedan mandat, bio bi to ujedno i posljednji predsjedničin mandat na čelu države te bi joj prostor za napade na HDZ-ovo rukovodstvo bio posve otvoren, a nakon toga ambiciozna prva dama Hrvatske mogla bi, primjerice, preuzeti i stranku. Aktualnoj HDZ-ovoj garnituri to definitivno nije u cilju, a šefica države zbližila se s njima pod nerazjašnjenim okolnostima, odričući se kako desnog biračkog tijela, tako i svojeg nekadašnjeg suradnika Mate Radeljića. Atmosfera koja se odvija oko predsjednice, podmetanja onih koji bi je trebali podržavati, pa i sve oštriji konkurenti, prema tvrdnjama iz njezina ureda vode predsjednicu prema tome da razmišlja da se i ne kandidira, jer izgubi li izbore, otići će u povijest, a ovako može otići kao pobjednica. Da bi predsjednica doista mogla napustiti našu malu političku baru, te sa sobom povući i Plenkovića, piše se ponovno u uglednim svjetskim medijima.

Naime, predsjednica i Plenković u posljednja 24 sata spominju se kao iznenadni, ali najozbiljniji kandidati za novog predsjednika Europske komisije. Teorija je to koju je iznio renomrani belgijski dnevni list Le Soir, čiji dobro upućeni novinar Jurek Kuzckiewicz, upoznat s aktivnostima EU-a i njezinih institucija, navodi kako vodeći kandidat EPP-a Manfred Weber ne kotira dobro i nema šanse postati mandatarom nove Komisije, a to sada spoznaju i pučani koji su skloni tome da podrže neku drugu osobu za tu njima iznimno važnu funkciju. U tom kontekstu spominju se Grabar-Kitarović i Plenković. U tom slučaju, novi šef Europskog vijeća postao bi belgijski premijer Charles Michel, a što će se zapravo odvijati, trebalo bi se znati uskoro jer u Bruxellesu počinje dvodnevni summit Europskog vijeća, na kojem se očekuje i rasprava te odluka o tome tko će Europskom parlamentu biti predložen za novog predsjednika ili pak predsjednicu EK. Premijer Plenković sudjelovao je u pregovorima o raspodjeli funkcija u EU institucijama, a svojevrsni je presedan ovako intenzivno spominjanje, kako njega, tako i hrvatske predsjednice u kontekstu potencijalne kandidature. Šanse nedvojbeno imaju, i on i ona, a s obzirom na zbivanja u hrvatskoj politici, doista nije nemoguće da se predsjednica skloni iz hrvatske politike te nastavi graditi svoju vanjskopolitičku karijeru.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.