Glasine, priče i naklapanja o ‘Plejki 4’: Zvat će se Orbis

Autor: M.S.

Novi će PlayStation navodno pogoniti AMD-ov procesor, kao i AMD-ov grafički procesor iz serije Radeon HD 7000, no to bi se do konačne verzije još moglo promijeniti. Isto tako, razvojnim studijima već su podijeljene prve verzije alata za programiranje, kako bi sve bilo spremno za početak prodaje u jednom trenu u dalekoj budućnosti.

Polako su počeli curiti detalji o nasljedniku PlayStationa 3 koji se neće zvati ‘PlayStation 4’, vjerovali ili ne. Zvat će se, saznao je informatički portal Kotaku od ‘pouzdanog izvora koji nije ovlašten za javno obraćanje o hardwareu sljedeće generacije’, Orbis.

To je ipak samo radni naziv, nagađaju, iako je Sonyjev glasnogovornik odbio komentirati ikakve glasine o novom uređaju. No to nije spriječilo obožavatelje ‘Plejke’ da počnu sa smišljanjem kompliciranih teorija o imenu i samom uređaju, koje se gotovo mogu svrstati u kategoriju ‘teorija zavjere’.

Tako Kotaku objašnjava da na latinskom orbis znači ‘krug’, ‘prsten’ ili čak ‘orbita’. Po njima, orbis se može kombinirati s imenom još jednog Sonyjevog uređaja, prijenosnog PlayStationa Vita, te se dobije sintagma ‘Orbis Vita’, u kojoj samo treba zanemariti sva pravila o sklanjanju imenica i pridjeva da se prijevodom dođe do izraza ‘Krug Života’.

– Bi li Vita mogla igrati jako važnu ulogu u razvoju i korištenju sljedeće PlayStation konzole? Možda! – pobjedonosno zaključuju.

Još ne postoje televizori koji to mogu razlučiti

No njihov izvor im je dao i neke osnovne specifikacije uređaja, za koje treba napomenuti da vjerojatno nisu konačne, već će se možda promijeniti kako se tehnologija razvija. Tako bi Orbis mogao imati i AMD-ov 64-bitni procesor te AMD-ovu (ATI-jevu) grafičku karticu Southern Islands linije, odnosno Radeon HD 7000 serije.

Ta će moćna grafička mašina navodno pogoniti igre na Orbisu u razlučivosti od 4096×2160 piksela, odnosno 3D igre u HD 1080p rezoluciji. To neće biti problem za razvojne studije igara, jer im Sony navodno od početka godine dijeli osnovne razvojne alate za Orbis, a konačne verzije bi trebale biti podijeljene do kraja godine.




Sony također planira potpuno odbaciti podršku za igre s PS3-ja, a neće biti dopušteno ni igranje rabljenih igara, za što će se vjerojatno pobrinuti hakeri i ina ‘škvadra’ u prvim mjesecima poslije početka prodaje Orbisa.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.