DOSTA NAM JE PROSJEČNOSTI, DAJTE NAM IMENA TIH LJUDI! Tko stoji iza najvećeg uspjeha hrvatskog futsala?

Autor: Josip Valjan - Harambašić

Kada je Hrvatska 2012. “osvojila” četvrto mjesto na europskom futsal prvenstvu igranom u Hrvatskoj, nitko tko prati rad Mate Stankovića i Marinka Mavrovića, nije bio iznenađen. Njih dvojica su u jakoj konkurenciji futsal velesila kao što su Španjolska, Portugal, Rusija, Azerbajdžan, Italija i Ukrajina, izborili četvrto mjesto.

Pozicionirati se u futsal svijetu nije ni malo lako jer su pored spomenutih reprezentacija koje odskaću od prosjeka, tu i one koje su kvalitetom podjednake, i koje u gotovo svakom trenutku mogu dobiti jedna drugu, u prvom redu Slovačka. Češka, Rumunjska i Srbija.

Hrvatska je za plasman u polufinale u Splitu morala pobijediti jaku Ukrajinu, koja na terenu ostvaruje nadmoć nad protivnikom radeći izmjene čitave postave. Zahvaljujući širokoj klupi Ukrajinci su lomili protivnike energetski. Nošeni splitskom publikom i strategijskim vodstvom Mate Stankovića i tadašnjeg mu pomoćnika a danas izbornika U-19 reprezentacije, Marinka Mavrovića, Hrvatska je izborila polufinalni ogled s Rusijom, potom je u utakmici za 3. mjesto poražena od superjake Italije 3-1.

Olako se može zaključiti da je Hrvatska ubilježila dva poraza na koncu turnira, međutim protivnici protiv kojih smo igrali su višestruko zainteresiraniji za futsal i razvoj futsala u svojim zemljama. Osim snažnih i izgrađenih liga, najjače reprezentacije svijeta koriste i druge trikove, Rusi npr naturaliziraju Brazilce, isti princip slijedi Azerbajdžan. Igrati protiv njih u neku ruku znači ulaziti u neravnopravnu i nepravednu bitku, jer logistika koja postoji u tim zemljama neizmjerno je na višoj razini nego uvjeti u kojima rade naši stručnjaci.

Sedam godina kasnije na prvom Europskom futsal prvenstvu za mladiće do 19 godina, Hrvatska je odskočila u ponovno snažnoj konkurenciji s nesrazmjerno logistički jačim protivnicima, i na taj način potvrdila ne samo kontinuitet rada, nego i vrhunsku razinu procesa koji traje. Pod Marinkom Mavrovićem Hrvati su se plasirali u polufinale Europskog prvenstva što je i bio cilj koji bi potvrdio ispravnost pristupa u radu s mladima. Protiv Portugala koji je uz Španjolsku u ovome trenutku najjača reprezentacija mladih futsalaša, bilo je čak pomalo nerealno očekivati prolaz u finale. No dogodilo se čudo i Hrvatska je izborila finale prvog turnira ove vrste, a Portugalce su poslali na megdan Poljacima i borbu za treće mjesto. Nepravedno bi bilo ne spomenuti i HMNL koja je nepresušno vrelo talenta i nadarenosti željnog dokazivanja. U igračkom i trenerskom smislu. Oba naša trenera bila su, ili jesu aktivni i u klupskom futsalu. Marinko trenutno obavlja funkciju trenera “Uspinjače”.

Hrvatski futsal je u dva navrata pozvonio na zvonce javnosti, prvi puta pod vodstvom M. Stankovića, i sada pod vodstvom M. Mavrovića. Nadamo se da će uspjeh, rad i talent u tom segmentu hrvatskog sporta biti prepoznat i nagrađen od zaduženih za “prepoznavanje i nagrađivanje”, kako bi nas naši futsal predstavnici nastavili uspješno promovirati u svijetu.

Finale Europskog prvenstva između Hrvatske i Španjolske igra se u subotu u 19,00 sati.

Autor:Josip Valjan - Harambašić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.