Jurica Galoic/PIXSELL

Donosimo sve o Inicijativi zbog koje Mesić i Jakovčić kritiziraju Predsjednicu Republike

Autor: I. Međugorac

Gostujući u emisiji Nedjeljom u dva bivši predsjednik Stjepan Mesić obrušio se na politiku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović te se među ostalim dotakao Inicijative tri mora, što je jedan od ključnih vanjskopolitičkih poteza šefice države. No, nije bivši predsjednik jedini hrvatski političar kojemu takva politika nije prihvatljiva. Znatno gorljiviji protivnik Inicijative je europarlamentarac Ivan Jakovčić koji je zbog iste predsjednicu u više navrata kritizirao. –Inicijativa triju mora štetna je za Hrvatsku, a Kolinda Grabar-Kitarović povezana je s američkim lobijem koji radi protiv Europe- naveo je tako u jednom od svojih javnih nastupa Jakovčić. Zanimljivo, istodobno je The Economist u velikom tekstu istaknuo da je Njemačka zabrinuta zbog poljsko-hrvatske Inicijative, te da berlinskim dužnosnicima predvođenima moćnom Angelom Merkel ona nalikuje na pokušaj podjele Europe i pokušaj slabljenja njemačkog utjecaja na susjede.

Jedno vrijeme razmatrao se odgovor u obliku novog europskog infrastrukturnog fonda, kako bi se vidjelo jeslu li Poljska i njezini saveznici, među kojima je i Hrvatska doista zainteresirani za investiranja, ili je pak Inicijativa tri mora jedna vrsta geopolitičkog balansa. No, među poznavateljima rada predsjednice, ali i djelovanja Inicijative priča je oprečna onoj Mesićevoj i Jakovčićevoj. Naime, oni tvrde da Inicijativa radi na jačanju kohezije članica EU čime se namjeravaju otkloniti razlike koje vladaju između starih i novih članica. Radi se, tvrdi naš izvor, o neformalnoj Inicijativi koja nema cilj slabljenja Unije te podsjeća na skup u Varšavi nakon kojega ni jedna članica Unije nije imala prigovor na Hrvatsku. Na Pantovčaku su svjesni nepovjerenja prema Poljskoj i nije im jasno radi čega bi hrvatski interesi na jačanje kohezije u srednjoj Europi te realizacija projekata za koje je zainteresirana EU bilo kome smetali.

Jakovčić pak u jednom od svojih intervjua u Glasu Istre govori kako ga europarlamentarci sumnjičavo propitkuju kamo to ide hrvatska vanjska politika. No, svakako je zanimljivo znati kako u Inicijativi djeluje 12 članica EU, a u njoj uz Hrvatsku i Poljsku sudjeluju još i Mađarska, Češka, Slovačka, Rumunjska, Bugarska, Litva, Latvija, Estonija, Austrija i Slovenija. O istoj se pak ozbiljnije počelo progovarati nakon što je hrvatska predsjednica izjavila da je osobno pozvala američkog predsjednika Trumpa na summit Inicijative u Varšavi.

Njemački tjednik Die Zeit tada se naoštrio te su tvrdili kako je to stara opsesija poljskih konzervativaca koju Trump namjerava iskoristiti da produbi podjele unutar Europe, a prema pisanju ovog njemačkog tjednika cilj joj je oslabiti njemačko-francuske odnose. Na te kritike osvrnula se osobno predsjednica. ”Ovo je najveća i najsnažnija međunarodna inicijativa koju je Hrvatska poduzela. Time želimo pokazati čvrste veze sa srednjom Europom, jer riječ je o strateškom repozicioniranju Hrvatske kao države koja mora voditi asertivnu vanjsku politiku, i što se mene tiče za to ću se boriti uvijek i izboriti za Hrvatsku i naše interese”, kazala je Grabar-Kitarović. Na hrvatskoj desnici inicijativa je dočekana s odobravanjem, što se provuklo i kroz spomenuti medij.

Ova inicijativa, prema tvrdnjama izvora iz Ureda predsjednice treba maknuti Hrvatsku od zemalja bivše Jugoslavije te je daleko od ideje stvaranja zapadnog Balkana, što je dugoročno bio cilj za Hrvatsku.

Autor:I. Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.