fbpx

Domena .hr slavi 20 godina na internetu

Autor: D.V.

CARNet konstantno radi na pojednostavljenju i ubrzanju registracije domena pa je tako uvedena automatska registracija domena za pravne osobe koja je omogućena povezivanjem Registra .hr domena sa Sudskim registrom. Cilj je u potpunosti uvesti automatizaciju registracije za što je preduvjet povezivanje s nadležnim registrima.

Ime '.hr' po kojem je Hrvatska prepoznata u svijetu Interneta zaživjelo je prije točno 20 godina. Točnije, 27. veljače 1993. godine stiglo je odobrenje za uspostavu vršne internetske domene .hr kao nacionalne domene Republike Hrvatske. Prva .hr domena registrirana je pod nazivom srce.hr. Od tada do danas broj .hr domena je u neprestanom porastu i trenutno broji više od 77.000 domena.

Kroz protekli period puno toga se promijenilo u svijetu domena. No, nije se promijenila činjenica da je Hrvatska zadržala besplatne domene na koje ima pravo svaki hrvatski građanin i svaka hrvatska tvrtka. To je ono čime se ponosimo i što nas čini drugačijima od ostalih zemalja širom svijeta.

.hr domene moguće je registrirati kao besplatne (uz uvjet u nazivu) i naplatne (bez uvjeta) te .from.hr domene (besplatne) i .com.hr (naplatne) kao domene niže razine.


Od prije godinu dana, točnije, 1. siječnja 2012. godine CARNet je u potpunosti preuzeo sve elemente upravljanja i administracije .hr domene koje je 19 godina u ime CARNeta odrađivala DNS služba Sveučilišnog računskog centra u Zagrebu.

Kao najvažniji iskorak novijeg datuma svakako treba naglasiti uvođenje on-line registracije i administracije besplatnih domena koje se godinama radilo putem papirnatih obrazaca. Na ovaj način bitno se ubrzao postupak registracije kojim su zadovoljni i korisnici i CARNet, što se vidi po porastu broja registriranih besplatnih domena u zadnjih godinu dana. Domene se registriraju najkasnije idući radni dan od zaprimanja zahtjeva za registraciju.

CARNet konstantno radi na pojednostavljenju i ubrzanju registracije domena pa je tako uvedena automatska registracija domena za pravne osobe koja je omogućena povezivanjem Registra .hr domena sa Sudskim registrom. Cilj je u potpunosti uvesti automatizaciju registracije za što je preduvjet povezivanje s nadležnim registrima.

U cilju dodatne promocije domena, za .from.hr (iz.hr, name.hr) domene koje su namijenjene svim građanima Republike Hrvatske, CARNet je krajem 2012. godine omogućio uz registraciju domene kreiranje vlastitih web stranica (namijenjenih predstavljanju životopisa, hobija i sl.) koje su smještene na CARNetovim poslužiteljima te time potaknuo obogaćivanje web prostora kvalitetnim sadržajem. Napominjemo da je i ova usluga besplatna za sve hrvatske građane. Jedna od prvih predstavljenih web stranica je i nova osobna web stranica hrvatskog predsjednika prof.dr.sc. Ive Josipovića na adresi ivo-josipovic.from.hr, koji ju je otvorio u svrhu promocije from.hr domena. Od pokretanja usluge do danas skoro 600 građana je iskoristilo ovu mogućnost te dodatno predstavilo sebe i svoje aktivnosti putem ove usluge, te time obogatilo hrvatski web prostor.

Autor:D.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.