Screenshot

BIVŠI TRUMPOV IDEOLOG OSNIVA MREŽU EUROPSKIH NACIONALISTA Ciljevi su rušenje EU i Soroša

Autor: Ratko Martinovic

Pomalo senzacionalistički napisi zapadnih medija o bivšem Trumpovom ideologu Steveu Bannonu i osnivanju ultradesnog 'think tanka' preplavili su naslovnice.

Relativno poznat filmaš, bivši investicijski bankar i medijski mag Stephen Kevin Bannon služio je prvih sedam mjeseci kao glavni strateg Trumpove administracije. ‘Kralj populizma’ potpomogao je brojne nacionalne struje diljem Europe i svijeta, a sada je spreman otići i korak dalje.

Pokret koristi građanske slobode da bi ukazao na njihov nedostatak

Njegova vizija svijeta kao svojevrsni uzor uzima poretke u Japanu, Indiji, Rusiji, Egiptu, Filipinima, Poljskoj, Južnoj Koreji, Kini i SAD-u, te prema njima modelira budućnost. Kombinacija nacionalsocijalizma i korporatizma ogleda se u selektivnoj politici prema imigrantima, državnom intervencionizmu, uvođenju kvota i carina u trgovinske sporazume, oponiranju vojno-ekspanzionističkim strategijama, te višim porezima za enormno bogate. Iako ga prozivaju za populizam i nacionalizam, on se kategorizira kao ‘srednjestrujaška alt-desnica’. I jedan od glavnih neprijatelja po vlastitim navodima mu je George Soroš i njegova Frankfurtska doktrina s fokusom na društvenoj deregulaciji. Njegov anacionalizam želi zamijeniti jačanjem nacionalnih opcija koje se na skali nalaze korak desnije od konzervativne i demokršćanske paradigme.

Tako je obavijestio javnost da osniva ‘The Movement’ (‘Pokret’), veliki trust mozgova koji će iz Bruxellesa služiti kao platforma podrške nacionalnim opcijama kao što su mađarski Fidesz, francuska Nacionalna fronta ili pak talijanska Sjeverna liga. Soroševi mediji već su ga prozvali ‘neonacistom’ i ‘fašistom’ no teško je povjerovati kako bi s obzirom na bliske veze s cionističkim pokretom Bannon imao takve pretenzije. Dapače, neovisni analitičari tvrde kako je ovo samo nova slagalica u Trumpovom političkom mozaiku koji za cilj ima destabilizaciju ili rušenje Europske unije. A sve ostalo samo su instrumenti takve ideje. EU se našla u značajnom problemu i najglasniji za Bannonovo onemogućavanje upravo su oni koji se najviše kunu u građanske slobode. A simbolički je i više nego jasno zašto je izabrana upravo Belgija.

Rast Treće desnice po uzoru na cionizam ruši EU?

Pokret bi u svom začetku tako imao jezgru s desetak stručnjaka za PR, ispitivanje javnog mnijenja i kanaliziranje komunikacija dok je cilj pobjeda nad Soroševim ‘Otvorenim društvom’, Frankfurtskom doktrinom i liberalno-progresivnom ideologijom. Bannon smatra da je Sorošu za provedbu vlastitih ideja i famozni ‘Status Quo’ trebalo oko 32 milijarde dolara pa bi protuudar ostvario približno sličnim sredstvima, no u značajno kraćem vremenu. ‘Nova desnica’ ili u američkim terminima ‘Treća desnica’ termin je koji je uveden od 2016. godine i nastavlja se na Reaganovu strategiju, te odbacuje bilo kakav spomen rasizma ili antisemitizma. Čak joj cionistički pokret služi i kao određeni uzor kako tretirati neprijateljske faktore i ideologije. Bannon će na Europsku uniju nastojati prepisati recept svog portala Breitbart News, kontroverznog desnog medija iz SAD-a.

Projekt je najavio još prije godinu i pol u francuskom Lilleu, netom nakon napuštanja Trumpove administracije. Naime, američki predsjednik ga je vidio kao radikala, a ni Bannon nije imao pretjerane riječi hvale za svog ‘patrona’ – u skladu s uvriježenom slikom u javnosti. Europska unija našla se na tankom ledu – s jedne strane mu moraju dozvoliti nesmetano djelovanje, no s druge strane pribojavaju se za vlastiti opstanak. Bannon otvoreno podriva raspad EU koja bi mu eventualnim onemogućavanjem rada ‘de facto’ priznala da u skoroj budućnosti planira postati megadržava. A na taj ‘mlin’ Bannon i igra konstantno prozivajući Bruxelles za totalitarizam i skrivene namjere, poput ‘zlog i briljantnog’ Soroša. Otvoreno priznavajući kako za cilj ima jačanje nacionalne desnice glumi Soroša, a u igri su sami temelji EU. Je li ‘The Movement’ posljednji čavao u lijesu Europe vrijeme će pokazati.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.