fbpx
Screenshot/Youtube

Azimov ‘skinuo rukavice’ i uputio oštre poruke hrvatskoj vladi

Autor: DM/dnevno.hr

Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov bio je gost sinoćnje emisije Romana Bolkovića, 1 na 1. Razgovarali su o odnosima dviju država i otvorenim pitanjima, i to u svjetlu nedavna posjeta hrvatske predsjednice, Kolinde Grabar-Kitarović, Moskvi.

Azimov je istaknuo da su u posljednjem desetljeću odnosi Rusije i Hrvatske, s iznimkom kulturne suradnje, “u praznome hodu, čak s elementima određene stagnacije” te je dodao kako je upravo on ostvario svoja četiri cilja za 2017. godinu: posjet hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Moskvi, zatim posjet parlamentarne delegacije, održavanje prvog sastanka Međuvladina rusko-hrvatskog povjerenstvo za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju, u sedam godina; te na koncu posjet hrvatske predsjednice Moskvi.

Taj je posjet iznimno važan jer je prvi službeni posjet hrvatskog državnog poglavara još otkako je 2002. u posjetu bio Stjepan Mesić, što načelno baš i nije normalno za međunarodne odnose.


Azimov ističe kako Hrvatska i Rusija nemaju otvorenih pitanja, što se tiče međunarodnih i regionalnih tema. No, postoje tri otvorena bilateralna pitanja, o kojima je govorio daleko više nego o Agrokoru, koji jedva da je i spomenuo.

Prvi problem o kojem je ruski veleposlanik opsežno raspravljao tiče se otvaranja Ruskog kulturnog centra u Zagrebu. Problem nastaje u tome što ruska strana traži potpisivanje Međunarodnog ugovora na temelju kojega će se otvoriti takav centar, dok hrvatsko zakonodavstvo ne predviđa takvu mogućnost. Azimov napominje kako je Rusija otvorila takve centre u devedeset država svijeta, dok je u Hrvatskoj 20 država otvorilo svoje centre; i to zemlje s kojima Hrvatska ima mnogo slabije povezanosti nego s ruskim slavenskim narodom. Rusi očekuju da se taj problem riješi što prije.

Drugi se problem tiče zgrade Ruskog veleposlanstva u Zagrebu. Naime, dok je hrvatsko veleposlanstvo u Moskvi dobilo na korištenje jednu od najljepših zgrada u centru, u neposrednoj blizini Kremlja, gdje naši diplomati imaju veoma povoljne i ugodne uvjete za rad; rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj već dvadeset godina boravi u istoj kući koja je u privatnom vlasništvu. U njoj se ne mogu obavljati nikakve preinake bez suglasnosti vlasnika, a osim toga, prokišnjava krov, a podrum zna biti poplavljen.

Ako nam hrvatska strana uskoro ne ponudi ništa, morat ćemo vam uskratiti zgradu u Moskvi jer će vam biti jako teško plaćati 80.000 eura mjesečno za najam, a onda ćete morati naći neko drugo zdanje.

Treće se otvoreno pitanje odnosi na remont helikoptera Mig-171Š koje je Rusija ustupila Hrvatskoj zbog duga bivšeg SSSR-a prema bivšoj Jugoslaviji. Azimov očekuje da posao remonta moraju dobiti ruske tvrtke koje jedine imaju originalne rezervne dijelove, dozvole i licence za takav posao.

Veleposlanik je istaknuo da je na susretu hrvatske predsjednice i predsjednika Putina, Agrokor bio tek na predzadnjem ili zadnjem mjestu. Objasnio je da je prilikom svog obraćanja hrvatskim medijima, 10. veljače 2016., kada je govorio o Agrokoru, nosio odoru jer je to Dan ruske diplomacije, kada su ruski veleposlanici, dužni nositi odore. Dakle, nije bilo riječi o demonstriranju sile.
“Po mom mišljenju je to korporacijsko pitanje, između Sberbanke i Agrokora. Dugovi se moraju vraćati. Mi smo za to da se dijalog nastavi i da se pronađe obostrano prihvatljivo rješenje. Mislim da Hrvatska i koncern Agrokor moraju biti zahvalni i Sberbanku i VTB Banku zato što su breme financijske odgovornosti nosili upravo oni. Ne zapadne i američke banke, koje su se više držale po strani. Upravo je Rusija pružila ruku Agrokoru i Hrvatskoj. Učinila je to jer smo bili zainteresiranim, a i sad smo, za stabilnost Agrokora. I mislimo da se Agrokor još može spasiti. I treba ga spasiti. Ali smo istodobno razmišljali i o stabilnosti Hrvatske jer stabilnost Agrokora znači i stabilnost Hrvatske”, rekao je Azimov o Agrokoru.

Za hrvatsku predsjednicu rekao je da je ostavila snažan dojam na ruskog predsjednika Putina. “Kolinda Grabar-Kitarović sjajno je štitila hrvatske interese i možete joj se samo nakloniti”, rekao je Azimov, a citirao je i Putina: “Na mene je ona ostavila vrlo jak dojam kao vrlo ozbiljna političarka i vrhunska diplomatkinja”.

Osim predsjednice, veleposlanik je pohvalio i gradonačelnika Bandića koji poduzima mjere za uspostavu izravnih veza Zagreba i Moskve, te Zagreba i Sankt Peterburga. “Kako smo u Zagrebu uspjeli postaviti tri spomenika: Jesenjinu, Puškinu i Gagarinu, u Moskvi ćemo jedan trg nazvati po zagrebu i ondje postaviti spomenik vašem poznatom teologu i misionaru jurju Križaniću”, objasnio je Azimov.
Na Bolkovićevo pitanje hoće li ruski kapital ući u Inu, Azimov je kratko odgovorio: “Vjerojatno ne”.

Autor:DM/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.